25 juni 2024
Thumbnail voor IATA: groei van de luchtvaart zal lager zijn dan eerder gedacht

IATA: groei van de luchtvaart zal lager zijn dan eerder gedacht

AMSTERDAM - De internationale luchtvaart zal de komende jaren blijven groeien, maar minder dan eerder werd gedacht. Dit heeft topman Willie Walsh van brancheorganisatie IATA woensdag gezegd op het World Aviation Festival in Amsterdam.


Walsh schat de groei voor de komende twee decennia op 3-4 procent per jaar, “iets lager dan we eerder hadden gedacht.” De directeur-generaal van de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappij schrijft de lagere aantallen vooral toe aan de opkomst van duurzaamheid, “met name in Europa.”

IATA is, zo benadrukte Walsh, geen “tegenstander” van vergroening. Hij verwacht dat de luchtvaartbranche zelf de komende jaren grote stappen zal zetten met de komst van nieuwe technologie, zoals vliegtuigen op waterstof en elektriciteit.

Walsh ging ook in op de chaos die deze zomer heerste op sommige Europese luchthavens. Als “rasoptimist” wees de CEO van IATA erop dat “de meeste luchthavens in Europa” geen problemen kenden.

“Heathrow staat al jaren bekend als een airport waar niet alles op rolletjes loopt. Nieuw voor ons was dat ook Schiphol ditmaal de operatie niet op orde had", aldus Willie Walsh.