20 april 2024
Thumbnail voor IJsland is opnieuw een luchtvaartmaatschappij rijker: Niceair

IJsland is opnieuw een luchtvaartmaatschappij rijker: Niceair

REYKJAVIK - IJsland is na prijsvechter Play Airlines opnieuw een luchtvaartmaatschappij rijker: Niceair. De nieuwkomer, opgericht door lokale investeerders, gaat zich richten op internationale vluchten vanuit het nog relatief onontgonnen noorden van het land. De vluchtuitvoering moet op 2 juni van start gaan.


De naam ‘Niceair’ verwijst naar het noorden van IJsland. Volgens lokale media gaat een niet nader genoemde Europese luchtvaartmaatschappij een Airbus A319 (150 stoelen) inzetten ten behoeve van Niceair. In de planning staan vluchten naar het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Spanje.

Aan de oprichting van Niceair gingen twee jaar onderzoekswerk in samenwerking met binnen- en buitenlandse partijen vooraf, zo meldt het bedrijf in een verklaring. Het is de bedoeling om het hele jaar door lijnvluchten aan te bieden naar buitenlandse bestemmingen vanaf de luchthaven van Akureyri.

Door zich te richten op vluchten vanuit het noorden van IJsland onderscheidt Niceair zich van Icelandair en Play, die uitsluitend internationale vluchten uitvoeren vanaf Keflavik International Airport. Het ontbreekt op dit moment nog aan internationale lijndiensten vanuit Noord-IJsland.

De aandelen zijn in handen van verschillende bedrijven die in het noorden van IJsland zijn gevestigd, waarbij geen enkele partij een groter aandeel heeft dan acht procent. Ze hopen dat de oprichting van Niceair bijdraagt aan de welvaart in de regio, de toegankelijkheid van het gebied voor buitenlandse toeristen én een impuls betekent voor hun concurrentievermogen.

Transavia
De enige luchtvaartmaatschappij die momenteel internationale vluchten uitvoert van en naar Akureyri is overigens Transavia. Nog tot en met half maart verbindt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij het noorden van IJsland twee keer per week met Amsterdam in opdracht van Voigt Travel.

Akureyri Airport ligt op ongeveer 250 kilometer van noordoosten van de hoofdstad Reykjavik, en wordt doorgaans alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten, uitgevoerd met toestellen als de Bombardier Q400 en BAe Jetstream. Icelandair en Norlandair zijn vaste bezoekers.