27 mei 2024
Thumbnail voor ILT doet onderzoek naar luchtvaartmaatschappij vanwege niet goed controleren coronabewijzen

ILT doet onderzoek naar luchtvaartmaatschappij vanwege niet goed controleren coronabewijzen

HILVERSUM -  De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een onderzoek gestart naar een luchtvaartmaatschappij vanwege het niet goed controleren van de coronabewijzen van passagiers. Welke maatschappij of specifieke vlucht het betreft, wil de instantie niet kwijt.


"Als blijkt dat een luchtvaartmaatschappij niet naleeft en haar systemen niet op orde heeft, dan kan een ILT-inspecteur namens de minister van Volksgezondheid een herstelsanctie opleggen in de vorm van een Last onder Dwangsom”, zo vertelt een woordvoerder tegen Nieuwsuur.

Uit een reportage van het actualiteitenprogramma blijkt dat de controle van de coronabewijzen niet waterdicht is bij luchtvaartmaatschappijen. Met dat bewijs kunnen reizigers aantonen dat ze gevaccineerd, getest of recent van corona hersteld zijn.

Op Eindhoven Airport kon tot vijf procent van de reizigers in de afgelopen maanden geen geldig bewijs tonen, zo bleek uit een steekproef van de veiligheidsregio. En Nieuwsuur merkte uit eigen waarneming dat Transavia vorige week op twee vluchten uit Spanje geen controle uitvoerde.

De controleverplichting gold al voor vluchten uit onder meer Spanje en Portugal, omdat zij 'oranje' waren. Sinds dit weekend is een coronabewijs verplicht voor reizigers uit alle  landen die op 'geel' staan.