26 mei 2024
Thumbnail voor Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

Er wordt geprobeerd zo'n 11.000 inwoners uit het gebied te evacueren. Sommige mensen zouden volgens de plaatselijke autoriteiten zelf al in paniek zijn gevlucht. Toeristen worden opgeroepen uit de buurt te blijven.

De eerste eruptie van de vulkaan vond eerder deze week plaats. Toen waren uit voorzorg al achthonderd mensen overgebracht naar het nabijgelegen eiland Tagulandang, maar ook daar vinden nu evacuaties plaats. Woningen op Tagulandang hebben schade opgelopen door vallend vulkanisch gesteente. De autoriteiten hebben inwoners en gevangenen van het eiland gehaald en per boot naar Likupang gebracht.

De eruptie leidde ook tot het stilleggen van het vliegverkeer op internationale luchthaven van Manado, op zo'n 100 kilometer van de vulkaan. Er werd gevreesd dat vulkanisch as een risico kon vormen voor het vliegverkeer. De Ruang is de afgelopen dagen meerdere keren uitgebarsten. Er kwam ook donderdag nog rook uit de vulkaan, die zich op een relatief afgelegen eiland in het noorden van Indonesië bevindt.

Reddingswerkers gebruiken rubberen boten om mensen te evacueren die zich nog in de buurt van de vulkaan bevinden. Ze hebben gevraagd om meer boten zodat ze hun reddingsacties kunnen opvoeren.