20 juni 2024
Thumbnail voor Italië en Spanje schrappen mondkapjesplicht voor buiten

Italië en Spanje schrappen mondkapjesplicht voor buiten

ROME/MADRID - Italië en Spanje schaffen beide binnenkort de mondkapjesplicht voor buiten af. Spanje schrapt aanstaande zaterdag (26 juni) de regel en Italië twee dagen later. De aankondiging van de Spaanse minister-president, Pedro Sanches, volgde op het nieuws dat ook Frankrijk en Nederland hun eisen voor het dragen van mondkapjes buitenshuis gaan versoepelen.


Het aantal besmettingen is laag en het Spaanse vaccinatieprogramma draait op volle toeren, zo’n 45 procent van de Spaanse bevolking is gevaccineerd. Op enkele uitzonderingen na, zoals bij het sporten, is het dragen van een mondkapje buitenshuis in Spanje sinds afgelopen zomer verplicht voor iedereen vanaf zes jaar. De Spaanse premier zei dat “afgelopen weekend het laatste weekend was met maskers”, aangezien aanstaande zaterdag de mondkapjesplicht wordt opgeheven.

‘Witte zones’
De Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza kondigde aan dat vanaf volgende week maandag de mondkapjesplicht voor buiten vervalt. Het besluit geldt alleen voor de gebieden die als zogenoemde ‘witte zones’ zijn aangemerkt, waar de verspreiding van het virus het laagst is. Nagenoeg het hele land valt onder deze zones, behalve de noordwestelijke regio Valle d’Astoa. Binnen en in het openbaar vervoer moet er nog wel een mondkapje gedragen worden.