10 mei 2024
Thumbnail voor Jonne van Workum vliegt tien jaar voor TUI: ‘Geen dag is hetzelfde en juist dat vind ik leuk’

Jonne van Workum vliegt tien jaar voor TUI: ‘Geen dag is hetzelfde en juist dat vind ik leuk’

Schiphol - Jonne van Workum begon in 2013 als stagiaire bij de cabincrew van TUI. Inmiddels vliegt ze al tien jaar mee en is ze uitgegroeid tot purser. Reisbizz Magazine ging voor de Airline Special met Jonne in gesprek over haar beroep.


“Ik werk nog steeds met heel veel plezier als stewardess. Inmiddels ben ik purser op de Boeing 737, 767 en 787”, begint Jonne haar verhaal. “Wat ik het leukste aan mijn vak vind, is de afwisseling. We werken met veel verschillende collega’s, komen op de mooiste plekken en horen van passagiers vaak bijzondere, grappige en mooie verhalen. Geen dag is hetzelfde en juist dat vind ik zo leuk!”

Een steward of stewardess worden vergt wel een aantal eisen. “Je moet minimaal 19 jaar zijn en een havo of mbo-niveau 4 diploma hebben. Je kunt minstens 50 meter zwemmen zonder fysieke problemen en je hebt een lengte tussen de 1.60 en 1.90 meter. Ook is het een pré dat je de Nederlandse en Engelse taal goed beheerst en binnen één uur op Schiphol aanwezig kunt zijn tijdens stand-by diensten. Als je dit allemaal hebt, dan kun jij ook steward of stewardess worden.”

Fris en fruitig
Volgens Jonne kun je ook na een lange vlucht fris en fruitig op de bestemming aankomen. “Het allerbelangrijkste is om genoeg water te drinken tijdens de vlucht. Door de lage luchtvochtigheid aan boord verliest je lichaam namelijk veel vocht. Je lichaam kan dus wel wat extra’s gebruiken. Ook is het belangrijk om je huid voorafgaand aan de vlucht goed te verzorgen met een hydraterende crème. Poets vlak voor aankomst nog even je tanden, smeer je handen in met handcrème en fris jezelf op met deo en parfum en tadaaa… Jij start je vakantie fris en fruitig!”

Wil je meer lezen over Jonne? Lees dan het hele artikel in de nieuw Reisbizz airline special.