16 juni 2024
Thumbnail voor Kabinet besluit binnen twee weken over gratis PCR-tests

Kabinet besluit binnen twee weken over gratis PCR-tests

DEN HAAG - Het kabinet heeft laten weten over twee weken met een plan voor PCR-testen voor vakantiegangers te komen. De meerderheid van de Tweede Kamer pleit voor het gratis maken van deze tests wanneer er naar het buitenland gereisd wordt.


Volgens demissionair premier Rutte is de beslissing voor het gratis maken van deze tests nog niet genomen. Reizigers die voor de zomer nog niet zijn gevaccineerd, zouden volgens een Kamermeerderheid een gratis PCR-test moeten krijgen zodra zij naar het buitenland willen reizen. De kosten voor deze tests worden dan bekostigd door de overheid.

Verschillende partijen, zoals D66 en GroenLinks, vinden dat degene die nog niet gevaccineerd zijn achtergesteld worden wanneer deze tests niet gratis zijn. Volgens deze partijen zouden vooral jongeren de dupe worden. Zij komen dan voor extra kosten te staan zodra zij naar het buitenland willen, terwijl een grote groep Nederlanders deze kosten niet meer hoeven te maken nadat zij gevaccineerd zijn.

De Europese Commissie pleitte al eerder voor hetzelfde plan en wilde alle EU-landen verplichten om de PCR-tests gratis aan te bieden. Nederland liet weten daartegen te zijn omdat het kabinet vindt dat alle lidstaten dat zelf moeten kunnen bepalen.

Rutte vroeg de Kamer nog wat langer geduld te hebben voordat er een beslissing wordt genomen, omdat het kabinet alle juridische haken en ogen aan de gratis verplichte tests onderzoekt.