21 mei 2024
Thumbnail voor Kabinet bevestigt: negatief reisadvies voor heel de wereld verlengd tot 15 mei

Kabinet bevestigt: negatief reisadvies voor heel de wereld verlengd tot 15 mei

DEN HAAG - Het kabinet heeft dinsdagavond op de coronapersconferentie bevestigd wat al was uitgelekt: het negatieve reisadvies voor heel de wereld wordt verlengd tot 15 mei. Dat betekent dat buitenlandse vakanties in de meivakantie sterk worden afgeraden.


Premier Rutte zei ook dat hij nog niks kan zeggen over de zomervakantie, maar dat hij goede hoop heeft dat er dan meer kan. Hij zal daar op toekomstige persconferenties meer over vertellen. Voorlopig blijft dus heel de wereld minimaal een oranje reisadvies houden.

De enige grote verandering die op de persconferentie werd bekendgemaakt, is dat de avondklok vanaf 31 maart een uur later begint: om 22 uur in plaats van 21 uur. Hiertoe is besloten vanwege de zomertijd, die komend weekend ingaat.

In april gaat de overheid in samenwerking met de reisbranche beginnen met proefvakanties, zodat er inzicht wordt gekregen in "hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen."

De eerder aangekondigde quarantaineplicht komt er waarschijnlijk begin mei, zo gaf minister De Jonge aan. Vanaf dan komen er sancties te staan op het niet in quarantaine gaan na een besmetting of een reis uit een hoogrisicogebied. Nu is dat nog vrijblijvend.