14 juni 2024
Thumbnail voor Kabinet haalt bakzeil bij rechter: krimp Schiphol per november onrechtmatig

Kabinet haalt bakzeil bij rechter: krimp Schiphol per november onrechtmatig

HAARLEM - Het aantal vliegbewegingen op Schiphol hoeft vanaf november niet te worden teruggebracht naar 460.000. De rechtbank in Haarlem heeft het krimpplan van het kabinet afgewezen in het kort geding, dat twee weken geleden was aangespannen door KLM en andere luchtvaartmaatschappijen.


Het kabinet wil het aantal vliegbewegingen op Schiphol terugdringen van 500.000 in 2019 tot 440.000 per november 2024. Daarvoor volgt het een speciale procedure, de Balanced Approach, die door de Europese Commissie is voorgeschreven. Het kabinet moet hierin onderbouwen waarom krimp nodig is.

Als tussenstap wilde het kabinet al komend november het aantal vliegtuigbewegingen terugbrengen tot 460.000. De luchtvaartmaatschappijen, IATA, BARIN en andere stakeholders gaven twee weken terug aan dat hiervoor ook een Balanced Approach-procedure nodig is. De advocaten van de staat en een belangenorganisatie van omwonenden gaven toen aan dat dit niet nodig is, omdat kon worden teruggevallen op het Luchthavenbesluit uit 2008 voor. Daarin zijn toen de verplichte stappen doorlopen, zo betoogden de advocaten.

De rechtbank geeft de luchtvaartsector nu gelijk en vindt dat de staat niet de juiste procedure heeft gevolgd voor de krimpplannen van het winterseizoen 2023-2024. De rechtbank heeft vandaag alleen een verkorte uitspraak gedaan en komt vrijdag met een schriftelijke motivering.

Later meer.