14 juli 2024
Thumbnail voor Kabinet: testplicht vervalt voor reizigers, mondkapje blijft verplicht in vliegtuig en op luchthaven

Kabinet: testplicht vervalt voor reizigers, mondkapje blijft verplicht in vliegtuig en op luchthaven

DEN HAAG - Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft dinsdagmiddag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat bijna alle overgebleven coronamaatregelen per woensdag 23 maart vervallen. Zo verdwijnt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, net als de testplicht voor grote evenementen. Ook reizigers die naar Nederland komen, hoeven zich niet meer te laten testen. Wel blijft het mondkapje verplicht in het vliegtuig en op de luchthaven na de security.


Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn en voor bepaalde reisdoelen.

De luchtvaartsector heeft de afgelopen dagen hard gelobbyd om de mondkapjesplicht in het vliegtuig te laten verdwijnen en er een advies van te maken, maar vanwege internationale afspraken wil het kabinet daar nog niet aan tornen. Daardoor zijn vliegtuigen en luchthavens na de security straks de enige plekken in Nederland waar van de overheid nog een mondkapje moet worden gedragen. De vakbond voor cabinepersoneel VNC zegt als gevolg hiervan te vrezen voor nog meer agressie aan boord. De mondkapjesplicht heeft alcohol al ingehaald als belangrijkste oorzaak van incidenten.