19 juli 2024
Thumbnail voor ‘Kabinet ziet verdere verhoging vliegtaks als serieuze optie’

‘Kabinet ziet verdere verhoging vliegtaks als serieuze optie’

DEN HAAG - In het kabinet wordt het verder verhogen van de vliegtaks overwogen om de klimaatdoelen te halen en extra inkomsten te verkrijgen, zo melden ingewijden aan de politieke redactie van De Telegraaf. Ook het zwaarder belasten van CO2-uitstoot voor de industrie en het sneller verplichten van elektrische leaseauto’s voor zakelijke reizigers zijn serieuze opties. Daarentegen is de introductie van een vlees- en zuiveltaks afgeschoten vanwege een gebrek aan draagvlak onder de bevolking en IT-problemen bij de belastingdienst.


Het kabinet moet dit voorjaar extra klimaatmaatregelen aankondigen om de door haarzelf opgelegde klimaatdoelen te halen. Een groep ambtenaren schetste daarom onlangs in een rapport de mogelijke maatregelen die daarvoor genomen kunnen worden. Naast onder meer de invoering van een zuivel- en vleestaks, wat dus niet lijkt te gaan gebeuren, stelden de ambtenaren onder andere voor om middellange en lange vluchten veel zwaarder te gaan belasten.

Begin dit jaar werd de vliegtaks al verdrievoudigd, van 8 naar 26 euro per passagier, ongeacht de afstand. De ambtenaren hebben twee scenario’s geschetst voor een nog hogere, afstandsafhankelijke belasting: eentje waarin de vliegtaks op langeafstandsvluchten naar 79 euro per persoon gaat, en een andere waarin de taks op 150 euro per persoon uitkomt. Ook voor middellange vluchten, tussen de 2.500 en 6.000 kilometer, zou de vliegtaks omhoog moeten, maar minder hard: naar 52 tot 75 euro.

Volgens de Haagse ingewijden waar De Telegraaf mee gesproken heeft, is er in het kabinet 'enthousiasme' voor de vliegtaksverhoging, al is er nog geen knoop doorgehakt. Een extra voordeel voor de overheid, naast het klimaat, is dat zo’n hogere vliegtaks ook flink wat geld in het laatje brengt. Door de gestegen rente, het prijsplafond en de snel stijgende asielinstroom wordt nu een tekort op de begroting van 6 miljard euro verwacht. Dat moet gedekt worden door hogere belastingen of bezuinigingen.