2 december 2023
Thumbnail voor Kees Bikker: Grote toekomst in het verschiet voor de Scandinavische wintervakanties

Kees Bikker: Grote toekomst in het verschiet voor de Scandinavische wintervakanties

De lente is officieel begonnen nu. Tijd dus om even terug te kijken op het afgelopen winterseizoen. Waarin ik voor het eerst meer mensen voor ‘wintersport’ naar Scandinavië heb geboekt dan naar de Alpenlanden. Het mooie van de Scandinavische landen is dat het daar sowieso sneeuwzeker is. Maar niet alleen dat. Je kan er naast skiën veel meer activiteiten ondernemen. We kennen allemaal de husky- en sneeuwscootertochten. En hopelijk het noorderlicht observeren. Een verblijf in het ijshotel is een regelrechte bestseller geworden.

Het zijn daarom ook leuke reizen om te boeken en de markt is niet zo weggelegd voor de doe-het-zelver. Een creatieve reisagent kan een heel aantrekkelijk programma samenstellen met mooie programmaonderdelen. In januari ben ik tijdens een persreis naar Finland geweest. Nee, niet naar Lapland dit keer. Maar Noord-Karelië. Dat is een oude Fins-Russische streek langs de zuidoost grens.

Studiereis Finland


Ik neem je graag even mee naar deze streek om je te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn om ook daar een afwisselend programma samen te stellen. Je vliegt eerst naar Helsinki en vervolgens pak je de trein of het vliegtuig naar Joensuu. Dat klinkt al meer Chinees dan Fins. In ieder geval klinkt het lekker ver weg. Onze persreis had nogal een strak schema, dus gingen wij per vliegtuig.

De streek wordt gedomineerd door het enorme Pielinen Meer. Een toeristische trekpleister vind je bij het plaatsje Nurmes. Hotel Bomba is een plek waar vooral veel Finnen tijdens de weekenden komen. Wij genieten er van de spa en zitten ‘s avonds buiten in het bubbelbad aan de rand van het mysterieuze en donkere meer terwijl de sneeuw op onze hoofden neerdwarrelt. We maken er kennis met de oude leefgewoonten en cultuur van de Kareliërs tijdens een rondleiding door een voormalige boerenwoning en bezichtigen een piepklein orthodox kerkje aan het meer.

Ben je benieuwd naar wat Kees allemaal heeft meegemaakt tijdens zijn Scandinavische wintervakantie? Lees dan zijn volledige blog over Finland in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.