16 juni 2024
Thumbnail voor Kees Bikker: ‘Mensen in de reiswereld moeten beter voor zichzelf zorgen’

Kees Bikker: ‘Mensen in de reiswereld moeten beter voor zichzelf zorgen’

Onder het mom ‘het nuttige met het aangename verenigen’ is Reisbizz uitgenodigd voor een lunch bij schrijver, wereldreiziger, columnist én ZRA Kees Bikker. Kees is al bijna veertig jaar werkzaam in de reissector en is dus de man voor een goed gesprek over de ontwikkelingen in de branche. Wat valt Kees op binnen de reiswereld? Wat zijn zijn doelen? En nog belangrijker: wat zou hij anders willen zien binnen de reiswereld?

Kees Bikker verwelkomt het Reisbizz-team voor een gezellige lunch in Haarlem. In het statige huis waar hij met zijn vrouw en drie kinderen woont heeft Kees gezorgd voor lekkere broodjes. Tijd voor een goed gesprek over de wereld die 39 jaar de zijne is. Hoe is Kees eigenlijk in de reiswereld terechtgekomen? “Als geboren Noord-Hollander kwam ik tijdens de militaire dienst op de Veluwe veel bij vrienden in het Wageningse studentenleven, waar ik me al snel thuis begon te voelen. Door de werkeloosheid van de jaren ‘80 kwam ik in Amsterdam nergens aan de bak. Toen zag ik op een raam een poster: ‘Reisadviseur gevraagd’. Ik heb een brief geschreven en mocht gelukkig op gesprek komen bij Bert Nijenhuis. Ik ben ingewerkt op de Steenstraat in Arnhem en daarna ben ik in het eenmanskantoortje in Wageningen terechtgekomen. Zo rolde ik op mijn negentiende de reiswereld in.”

Veel medewerkers van reisbureaus zouden een hoger salaris kunnen krijgen

Kees heeft over veel dingen in de reisbranche een sterke mening. Zo ook over de inkomens van ZRA’s en medewerkers van reisbureaus. “Veel medewerkers van reisbureaus zouden een hoger salaris kunnen krijgen als hun werkgevers zorgen voor hogere marges. De salarissen zijn laag, maar dat geldt ook voor de ZRA’s, die kunnen beter voor zichzelf zorgen. Je kunt er heel veel meer uithalen.”

Weten hoe Kees dat aanpakt? Lees het hele verhaal in het Reisbizz Magazine!