20 mei 2024
Thumbnail voor Kees Bikker: ‘Ook studiereizen zijn na Corona veranderd’

Kees Bikker: ‘Ook studiereizen zijn na Corona veranderd’

SCHIPHOL - Zelfs de studiereizen zijn niet meer als voor de coronapandemie, merkt onze columnist Kees Bikker op. “Nou, alles wat ze zeggen is waar hoor. Bij aankomst om 3 uur op de luchthaven leek het wel of het vandaag gratis vliegen was. Met veel meer moeite dan anders vond ik mijn reisgenoten tussen het gewoel van de mensenmenigte die zich gedwee linksom en rechtsom al ijsberend richting de veiligheidscontrole aan het bewegen was."


Het begon allemaal al op Schiphol waar de groep zich nu veel eerder moest melden. “Ook bij vertrek om 6 uur? Ja ook bij vertrek om 6 uur zei Transavia. Slaapdronken maakten we kennis met elkaar en sloten we ook aan in de colonne der zotten. Eerst naar buiten en dan weer naar binnen. In polonaise. Dan de trap op. De roltrap had Schiphol maar even uitgezet om het ongemak voor ouderen en invaliden nog te vergroten. Overigens was er voor die categorie ook geen rolstoel meer te krijgen”, schrijft Bikker.

Na aankomst op Tenerife volgde gelukkig het vertrouwde studiereisgevoel. “We mochten plaats nemen aan een fris gedekte tafel in een breezy visrestaurant aan zee voor een werkelijk toplunch.  Waar ik vroeger collega’s in het reisbureau achter liet die de klanten te woord bleven staan kreeg ik nu gedurende de dag telkens tringeltjes op mijn telefoon met mailtjes, whatsappberichten en gemiste oproepen, dus bleef ik de hele dag waakzaam op momenten dat ik mij even aan de groep kon onttrekken om deze te checken en zo nodig te beantwoorden”. Dat was wel een verschil met vroeger toen Bikker nog geen ZRA bij Travel Counsellors was.

Lees de column van Kees Bikker in het Reisbizz Magazine.