13 mei 2024
Thumbnail voor Kees Bikker: We moeten meer winst maken op reizen om verlies aan pensioen te compenseren

Kees Bikker: We moeten meer winst maken op reizen om verlies aan pensioen te compenseren

SCHIPHOL - Volgens blogger Kees Bikker gaat het goed mis met de pensioensregeling binnen de reisbranche. “In een eerdere blog heb ik al eens geschreven dat de reisbranche wel heel slecht voor zichzelf zorgt. Reispakketten en reisbureaucommissies worden steeds verder uitgekleed en dienen personeelskosten als sluitpost. En nu staan we voor de rechter want we krijgen 19 procent minder pensioen”, vertelt Kees aan Reisbizz.


“Een echt eigen pensioenfonds, dat hadden we toch mooi met z’n allen voor elkaar gekregen. Gewoon eentje exclusief voor de reisbranche. Dat staat pas écht professioneel naar buiten toe. Geen idee wie het ooit in zijn brakke hersens heeft gehaald om zo’n exclusief fonds voor de reisbranche uit de grond te stampen. Ook zou ik niet weten wat er mis was met andere pensioenfondsen, zoals Nationale Nederlanden. En wie er ooit belang kan hebben gehad bij het oprichten van een eigen fonds. Want sinds wanneer hebben reisboeren verstand van geld beleggen en sparen voor later? Ze weten nauwelijks hoe ze zelf geld moeten verdienen. Daar zal het wel fout zijn gegaan. Reiswerk Pensioenfonds was geboren compleet met een Raad van Toezicht en een Verantwoordingsorgaan. Allemaal verplicht voor een pensioenfonds, maar terwijl er verantwoording werd afgelegd en er toezicht werd gehouden, werd toch het hele Reiswerk Pensioenfonds geliquideerd wegens een beroerde dekkingsgraad.

Salarissen
Tijdens terugkerende CAO onderhandelingen werd gesoebat over tienden van procenten salarisverhoging. Veel kon er niet uit “want die marges, hè”. De vakbonden staarden zich blind op de salarissen, maar ondertussen had niemand in de gaten hoe het bedrijfstakpensioenfonds onder hun ogen weg aan het kwijnen was. Ja, het is ook makkelijker scoren naar je achterban met een procentje extra loon dan met slecht nieuws over je pensioen.

We hebben dit dus met zijn allen gedaan in de branche. We stonden ernaar te kijken en hebben niets uitgevoerd. De mogelijkheden lagen voor het oprapen. En nu staan we voor de rechter want we krijgen 19 procent minder pensioen. Gefrustreerde deelnemers versus de slappe hap van Reiswerk in liquidatie. Die ervan overtuigd zijn dat zij er ook niks aan konden doen."

Ben je benieuwd waar Kees Bikker zich nog meer aan stoort over het pensioenfonds van de reisbranche? Lees dan de volledige blog in de laatste uitgave van Reisbizz Magazine.