10 mei 2024
Thumbnail voor KLM draagt Marjan Rintel voor als nieuwe president-directeur

KLM draagt Marjan Rintel voor als nieuwe president-directeur

SCHIPHOL - De Raad van Commissarissen van KLM wil Marjan Rintel voordragen als nieuwe president-directeur van KLM, als opvolger van Pieter Elbers. Momenteel is Rintel president-directeur van Nederlandse Spoorwegen (NS), waar zij sinds november 2014 werkzaam is. Per 1 juli zal Rintel de functie van Elbers overnemen.


Voordat Rintel bij NS in dienst trad, was zij 15 jaar lang werkzaam voor de luchtvaartmaatschappij in diverse functies, waaronder in de operatie, sales en marketing bij KLM en Air France-KLM. Rintel is dus geen onbekende voor het bedrijf. Ook de Air France-KLM Board of Directors heeft ingestemd met de voordracht.

“Met haar ruime en brede bestuurlijke, commerciële en operationele ervaring, halen wij iemand in huis die dichtbij de medewerkers staat en met haar team verder vorm zal geven aan de toekomst van KLM als klantgerichte, duurzame en financieel gezonde onderneming”, vertelt Cees ’t Hart, president-commissaris, over de unanieme voordracht. “Haar kennis van de sector, haar netwerk en haar ervaring binnen het politieke speelveld zullen daar naar onze overtuiging aan bijdragen.”

Koers voortzetten
Rintel is vereerd terug te keren bij KLM en het stokje over te nemen van Elbers. “Zijn dertigjarige staat van dienst is indrukwekkend. Onder Pieters leiding geeft KLM de weg omhoog gevonden en die koers zal die voortzetten. De luchtvaart bevindt zich in tijden van grote en complexe uitdagingen. Ik ben van mening dat een oer-Nederlands bedrijf als KLM, net als NS, een grote rol te spelen heeft in deze maatschappelijke en economische opgaven. Het succesvol invullen van die rol zal mijn prioriteit zijn vanaf dag één.”

Over de voordracht van Rintel als statutair directeur van KLM is de Ondernemingsraad van KLM om advies gevraagd. Vervolgens wordt de voordracht voor benoeming ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering, die hiervoor wordt ingepland.