20 juni 2024
Thumbnail voor Kunnen Nederlanders nog wel op vakantie als Nederland code rood krijgt?

Kunnen Nederlanders nog wel op vakantie als Nederland code rood krijgt?

SCHIPHOL - De besmettingen in ons land zijn weer omhooggeschoten en er heerst in de reisbranche paniek over de veranderende kleurcode van ons land die door het Europese RIVM wordt opgelegd. Maar wat betekent het als ons land weer rood kleurt? Zijn Nederlandse reizigers nog wel welkom in het buitenland? In dit artikel scheppen we wat meer duidelijkheid.


Vandaag is de nieuwe besmettingskaart van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gepubliceerd en vooralsnog is Nederland deels oranje en groen. Deze kaart is gebaseerd op de gemiddelde besmettingscijfers over de 14 dagen vóórdat de kaart weer ge-update wordt, wat meestal op donderdag of vrijdag gebeurt. Dat zou verklaren dat Nederland nu nog (deels) oranje kleurt, omdat de stijging van het aantal besmettingen vorige week pas zijn ingezet. Als de besmettingen op deze manier doorgaan, zal de kaart volgende week rood kleuren.

Niet bindend
Lidstaten van de Europese Unie kijken naar de kaart en kunnen op basis daarvan beslissen om voorwaarden en inreisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit bepaalde landen. Hoewel de ECDC-adviezen niet bindend zijn, hebben de EU-landen wel afgesproken ze zo veel mogelijk op te volgen. Het is dus geen officieel reisadvies wat betekent dat het niet automatisch een consequentie hoeft te hebben.

In Europa is het sowieso al verplicht om een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag te laten zien. Ieder land kan wel aanvullende eisen stellen op basis van de kleurcodes van het ECDC. Dit kan variëren van gezondheidsverklaringen tot quarantaine en daadwerkelijke inreisverboden. Maar landen kunnen dit dus zelf bepalen of ze dat nodig vinden. Delen van Spanje zijn bijvoorbeeld al een week rood op de kaart en toch zijn Spanjaarden nog gewoon welkom in Nederland.

Afwachten
Het is dus afwachten hoe landen erop reageren als Nederland weer rood kleurt op de kaart. De ANVR adviseerde reizigers al eerder om voor en tijdens de reis goed in de gaten te houden welke eisen landen stellen. Ook de ANWB geeft de tip om in het buitenland veranderingen in de gaten te houden. “Sommige mensen willen op vakantie nog wel eens hun telefoon wegleggen en er een paar dagen niet op kijken. In deze situatie raden we dat niet aan”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Ook los van de ECDC-kaart kunnen landen zelf de besmettingen in Nederland in de gaten houden en aan de hand daarvan beslissen om aanvullende eisen te stellen. Elk land is vrij om op elk moment inreisbeperkingen voor Nederlandse reizigers aan te passen.