19 juli 2024
Thumbnail voor ‘(L)EEF, THE NEXT LEVEL OF LOVE’, een verhaal wat de wijde wereld in moet

‘(L)EEF, THE NEXT LEVEL OF LOVE’, een verhaal wat de wijde wereld in moet

TILBURG - Wat op het eerste oog een persoonlijk dagboek lijkt, blijkt een (reis)gids voor iedereen die ongeneeslijk ziek is en hun naasten. Kieke van Maarschalkerwaart heeft de afgelopen dertien jaar samen met haar partner Eef de hele wereld over gereisd. Er kwam een abrupt einde aan deze reis toen Eef in maart 2021 door een ongeneeslijke ziekte kwam te overlijden. Om de eindeloze liefde voor elkaar vast te leggen, schreef Kieke ‘(L)EEF, THE NEXT LEVEL OF LOVE’.


Het ongelofelijke avontuur van het koppel begon in oktober 2007 in Afrika. “We dromen van onbekende bestemmingen, verre landen, avontuurlijke tochten en bijzondere ontmoetingen. Onze eerste droom ontvouwt zich al liftend op een steiger in Argentinië voor een boot naar Antarctica. Op de boot zei Eef: ‘Als ik ooit uitzaaiingen krijg, wil ik graag op wereldreis’.” Voor Kieke was hier geen twijfel over mogelijk en moest dat geregeld worden. “En al snel werd tussen de ijsschotsen een volgende droom uitgedacht: een wildlife wereldreis van een jaar. Reizen en travel soaps schrijven waren een feit met travelsoap.nl.

Abrupt einde
Helaas kwam aan hun levensreis een abrupt einde toen Eef op 25 maart 2021 op “eeuwige sterrenexpeditie ging”. Voor Kieke restte een survival-expeditie op aarde. “We moesten elkaar loslaten, maar dt bleek een andere manier van vasthouden en houden van te zijn”, aldus Kieke. “Rouw is heel rauw, maar proefondervindelijk is het eigenlijk liefde. Verdriet is liefde die verdwaald is en geen plek heeft om naar toe te gaan. Soms zijn het de tranen in je ooghoeken, de brok in je keel of een immens leeg gevoel vanbinnen.”

In de afgelopen 13 jaar, 5 maanden, 5 dagen, 15 uur en 15 minuten hebben Kieke en Eef veel gereisd, mooie mensen ontmoet en veel liefde gevoeld. En dat willen ze graag doorgeven. “(L)EEF is mijn levenskunstwerk voor Eef, een levenskunstenaar, over leven, overleven en doodgaan. Want ja, hoe doe je dat, als je eigenlijk heel graag wilt leven?” Kieke en Eef ontdekten dat te veel bij de dood stilstaan geen zin heeft, want de wereld verandert niet. “We hebben zoveel mogelijk geprobeerd om dingen om te denken, te blijven doen, te genieten van elke dag die we kregen en mooie momenten te maken met alle lieve mensen om ons heen.”

Reisboek
Het boek (L)EEF, THE NEXT LEVEL OF LOVE biedt naast reisinspiratie ook tips en ervaringsverhalen. Het is een reisboek geworden dat soms in het Nederlands en soms in het Engels is geschreven. “Gewoon omdat de reis vertaalt. Een ontdekkingsreisboek met Pip (Perfectly Imperfect) als reisleider, die de elementen ontdekt en je aan de hand mee neemt langs de zeven continenten met alle hoogte- en dieptepunten. De grootste ontdekking: de zeven wereldwonderen zijn dichterbij dan je denkt. Je hebt ze allemaal in je: zien, horen, ruiken, voelen, proeven, lachen en liefde.”

Het boek is verkrijgbaar voor 29,95 euro via thenextleveloflove.nl