20 april 2024
Thumbnail voor Leonie Kuijs start nieuw reismerk World Explorers: ‘Ook de lokale community moet profiteren’

Leonie Kuijs start nieuw reismerk World Explorers: ‘Ook de lokale community moet profiteren’

AMSTERDAM - Leonie Kuijs is deze week een nieuw reismerk begonnen: World Explorers. In samenwerking met Personal Touch Travel wil zij met deze nieuwe touroperator rondreizen buiten Europa aanbieden met een focus op kleinschalige lokale partijen. “In deze tijd is dat best een gewaagde stap om te nemen, maar ik heb de kennis niet om me op Europa te focussen.”


Leonie focust zich met World Explorers niet op het directe kanaal en heeft Personal Touch Travel als klant. “Ik werk niet samen met andere partijen en dat is bewust”, vertelt Leonie. “Ik sluit niet uit dat dat in de toekomst verandert, maar op dit moment is dit de insteek.” Leonie is met World Explorers een samenwerking met Personal Touch Travel aangegaan. “Reisagenten zijn geen dozenschuivers, en zeker die van Personal Touch niet. Zij zijn op veel bestemmingen kundig genoeg, waar nodig krijgen ze mijn hulp en voeg ik mijn expertise toe zodat ze daadwerkelijk iets aan mij hebben.”

Zonvaart Reisgroep
De Amsterdamse heeft al heel wat ervaring in de reisbranche. “Hiervoor heb ik Destinations Travel gerund”, gaat Leonie verder. “Dit was een touroperator voor maatwerkreizen en was een product van de Zonvaart Reisgroep, het familiebedrijf dat mijn opa ooit gestart is. Van daaruit zijn we in 2014 Destinations Travel gestart, uitsluitend bedoeld voor ons eigen reisbureau. Dit liep erg goed. In 2019 hebben we de hele Zonvaart Reisgroep verkocht aan D-reizen. Nu zie je de bui natuurlijk al hangen, dat heeft niet heel lang geduurd.”

Leonie had grote plannen met de touroperating-afdeling bij D-reizen, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn. “Na het faillissement van D-reizen ben ik in contact gekomen met Arjan van Personal Touch Travel. Na een aantal leuke gesprekken zijn we tot de conclusie gekomen dat World Explorers kon staan.” Gisteren heeft Leonie het bedrijf gelanceerd. “Sinds juli ben ik bezig geweest met het sluiten van contracten en het inrichten van systemen. Nu heb ik de website gelanceerd en ben ik klaar voor boekingen. Twee weken geleden zag het er nog prachtig uit wat de pandemie betreft, maar dat is nu wel even anders.” Ondanks dat de hele wereld in rep en roer is, begint het bedrijf te lopen en is het zeer enthousiast ontvangen in de branche.

Gewaagde keuze
Met World Explorers wil Leonie maatwerk rondreizen organiseren in het Midden-Oosten, Afrika, Noord-Amerika, Azië en IJsland. Best een gewaagde keuze voor deze tijd, vindt Leonie zelf ook. Toch besloot ze zich te richten op bestemmingen buiten Europa. “Dat is vooral omdat ik niet het netwerk en de kennis heb om dit binnen Europa te doen. En eigenlijk ook de wil niet. Ik denk dat de markt wel weer open gaat en ik heb best wat geduld, want mijn kosten zijn laag. Daarnaast heb ik een gezonde buffer en kan ik rustig aan opstarten.” Voor nu werkt Leonie alleen aan het merk vanuit huis. “Als het storm gaat lopen ben ik zeker van plan om uit te breiden.”

Voor de georganiseerde rondreizen wil Leonie vooral samenwerken met lokale leveranciers, zodat ook zij kunnen profiteren van de reizen die haar klanten maken. “Het is niets nieuws om reizen te maken waarbij je weg van de massa bent. Maar als reiziger geef je tijdens zo’n reis best wat geld uit en als dat terechtkomt bij een multinational, profiteert de lokale economie daar nauwelijks van. Dat wil ik anders in gaan zetten.” Waar het kan wil Leonie zoveel mogelijk de grote ketenhotels en grote internationale agentschappen uitsluiten. “Mocht een klant de rondreis per se willen eindigen met een paar ontspannen dagen aan het strand bij een Hilton hotel, boek ik dat natuurlijk wel. Maar ik probeer dat wel zoveel mogelijk te vermijden.”

Rooskleurig
Al met al ziet Leonie de toekomst rooskleurig in. “Ik denk dat World Explorers wat inhoud betreft een goed product is en dat het na corona net zo populair zal zijn als het daarvoor was, misschien nog wel populairder. Het is wachten tot de markt opengaat en corona verdwijnt of beheersbaar is. Ik ben wel realistisch, het kan nog jaren duren, maar dat zien we dan wel weer. Het is een klein bedrijf dus ik ben flexibel en ik kan meebewegen. En er komt natuurlijk een megagolf aan qua mensen die weer op reis willen. Zelf kan ik ook eigenlijk niet meer wachten”, sluit Leonie af.