23 mei 2024
Thumbnail voor Lisette van Leeuwen: ‘Je moet gewoon gaan, er is altijd een weg terug’

Lisette van Leeuwen: ‘Je moet gewoon gaan, er is altijd een weg terug’

In 2010 pakte Lisette van Leeuwen haar rugzak en vertrok ze op wereldreis. 13 maanden lang reisde ze, op de bonnefooi, van Utrecht naar Indonesië, om vervolgens al island-hoppend door de Pacific, naar Zuid-Amerika te reizen. Afgelopen vrijdag bracht de ZRA bij United Travel een verhalenbundel uit over haar avonturen. 

“Tijdens mijn wereldreis in 2010 heb ik een blog bijgehouden”, vertelt Lisette. “In die tijd waren we nog niet zo bezig met sociale media dus ik had een website waar ik elke dag verhalen schreef over de reis. Mijn blog werd goed gelezen en toen ik terugkwam kreeg ik veel positieve reacties. Ook van mensen die ik niet kende. Iedereen zei eigenlijk hetzelfde: 'je moet echt eens een boek schrijven over je reis'. Nu, dertien jaar later, is die droom uitgekomen", aldus Lisette.

"Vorig jaar ben ik zes dagen naar Cyprus geweest waar ik al mijn verhalen heb geredigeerd en in 'boekvorm' heb gegoten. Daarna ben ik nog een halfjaar bezig geweest om er een manuscript van te maken en dat heb ik naar een uitgever gestuurd. Die was razend enthousiast en zo is mijn boek tot stand gekomen.”

Het boek, Een wereldreis, waar begin je aan, vertelt hoe Lisette, over land en zee, van Utrecht naar Lombok in Indonesië is gereisd en verder de wereld rond. “Het is heel leuk om je wereldreis weer te beleven, elk verhaal brengt weer herinneringen naar boven dus was het heel bijzonder om te doen. Vooral omdat het zo’n spontane reis was. Het enige wat ik had geboekt was de trein naar Peking en vanaf daar was het maar zien waar ik belandde.”

Ik snap heel goed dat je een baan of eigen zaak en andere verplichtingen hebt, maar dat maakt je droom niet minder interessant of boeiend.

Een wereldreis maken is volgens Lisette erg waardevol. “Als je nog geen kinderen hebt en je bent vrij om te doen en laten wat je wil, zeg dan die baan op, pak je rugzak en ga eropuit. Ik kan het echt iedereen aanraden, vooral als je altijd al hebt gedroomd van een wereldreis. En eigenlijk vind ik dat hetzelfde advies geldt als je wel kinderen hebt. Ik snap heel goed dat je een baan of eigen zaak en andere verplichtingen hebt, maar dat maakt je droom niet minder interessant of boeiend. Ik heb er ondertussen een tweede wereldreis opzitten, samen met mijn vriend en vijfjarige zoontje en die vonden het ook fantastisch. Dus ik zeg: gewoon doen, niet te veel over nadenken, er is altijd een weg terug.”

En een tweede boek? Dat zit er nog wel in bij Lisette. “Ik hoop alleen dat die niet dertien jaar op zich laat wachten”, lacht ze.

Het boek van Lisette is vanaf nu te koop op bol.com

Wil jij het boek van Lisette lezen? Dat kan! Reisbizz geeft namelijk 1 exemplaar weg. Vertel ons waarom jij het boek graag wil lezen en wie weet ontvang jij hem in je brievenbus!