17 april 2024
Thumbnail voor Local Valasia op Rhodos: Sommige toeristen weten niet eens dat hier een bosbrand is geweest

Local Valasia op Rhodos: Sommige toeristen weten niet eens dat hier een bosbrand is geweest

LINDOS - Rhodos stond afgelopen maand in het middelpunt van de belangstelling vanwege de heftige bosbranden. Duizenden toeristen werden geëvacueerd en het duurde bijna twee weken voordat de situatie volledig onder controle was. Afgelopen vrijdag vloog Reisbizz op uitnodiging van TUI naar Rhodos om de situatie ter plekke te bekijken. Het eiland wordt nu weer druk bezocht door toeristen, en de branden lijken verleden tijd.


Verstopt in een steegje dicht bij het centrale plein van Lindos werkt Valasia in een typische souvenirwinkel. De muren hangen vol met Griekse kunstwerken, de tafel is gevuld met sieraden en de boze ogen lijken je bijna de winkel uit te staren. Valasia zit achter de kassa en rekent een mok af voor een Brits koppel. Ondertussen komt een gezin binnen en staat buiten een groepje vrienden te rommelen tussen de souvenirtjes.

"Business is back to normal",  antwoordt Valasia op de vraag hoe de situatie nu is. "De afgelopen twee weken was het erg rustig, maar sinds deze week zijn de toeristen terug van weggeweest. We zitten weer op hetzelfde aantal klanten als vóór de bosbranden", vertelt ze met een lach op haar gezicht, en dat is te zien. De winkels staan vol met toeristen, op het terras klinken de glazen tegen elkaar, en in de zee zwemmen bezoekers onder de warme zon.

Kiotari
De brand ontstond in de bergen ten zuiden van het dorp Apollona en verspreidde zich tot aan de zuidkust van het eiland. Tien procent van het bos is verbrand en hoewel je daar in het noorden niets van merkt, zie je dit duidelijk terug in Kiotari, een badplaats in het zuidoosten van Rhodos. De velden staan vol met roet, en de bomen zijn gesnoeid. En ook al waren de branden verwoestend, is er toch iets moois uit voortgekomen. "Hoe wij als gemeenschap voor elkaar klaarstonden, is bijzonder", zegt Valasia. "Het maakte niet uit, jong of oud, iedereen hielp elkaar tijdens de brand en dat maakt mij nog steeds heel trots."

Het leven gaat door
Valasia is dan ook erg blij dat het toerisme weer toeneemt. "We zijn nu een paar weken verder en je merkt eigenlijk niets meer van de brand. Ik heb zelfs een paar toeristen gesproken die niet eens wisten dat hier een brand is geweest. Het leven gaat hier gewoon verder dus de toeristen kunnen zeker zonder zorgen een vakantie vieren op Rhodos.”