20 mei 2024
Thumbnail voor Luchthavens Antwerpen en Oostende-Brugge maakten sterke groei door in 2022

Luchthavens Antwerpen en Oostende-Brugge maakten sterke groei door in 2022

ANTWERPEN/OOSTENDE - De Vlaamse luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge kunnen terugkijken op een goed jaar, waarbij de passagiersaantallen flink stegen. Antwerpen ontving 239.500 passagiers, een stijging van 63 procent ten opzichte van 2021. De passagiersaantallen in Oostende-Brugge waren het afgelopen jaar hoger en stegen harder. In 2022 vlogen 369.300 passagiers via de luchthaven, wat een stijging van 67 procent betekent.


Antwerpen zit met deze passagiersaantallen op 79 procent van het niveau van voor corona in 2019. Tussen april en augustus zat de luchthaven zelfs een aantal maanden op hetzelfde niveau als in 2019. In Oostende zit men nu op 81 procent van het niveau voor corona en ontving men in december evenveel passagiers als in 2019.

In het afgelopen jaar is de start- en landingsbaan van Antwerpen tijdelijk dicht geweest om deze toekomstbestendiger te maken. Eric Dumas, CEO van beide Vlaamse luchthavens, zegt dat zonder de sluiting het niveau van 2019 al behaald zou zijn.

"Luchthaven Antwerpen heeft de doelstelling om tegen 2025 jaarlijks meer dan 310.000 passagiers te verwelkomen. De opening van de route naar Bolzano met SkyAlps en de heropening van de vluchten naar London City met Luxair in januari moeten hiertoe bijdragen", zegt Dumas. "Ook de grotere en zuinigere toestellen die TUI fly in 2023 in gebruik neemt, moeten ervoor zorgen dat nog meer reizigers via Antwerpen kunnen vertrekken.” TUI gaat vanaf dit jaar met de grotere Embraer E195-E2 vliegen.

Routes
In 2023 kunnen reizigers naar 11 verschillende bestemmingen vliegen vanaf Antwerpen. SkyAlps, Luxair, TUI Fly en ASL Fly Executive brengen reizigers naar Bolzano, Londen, Alicante, Ibiza, Malaga, Murcia, Palma de Mallorca, Innsbruck, Split, Tanger en Nador.

Vanaf Oostende-Brugge kunnen reizigers naar 13 verschillende bestemmingen vliegen. Alle vluchten worden uitgevoerd door TUI en vertrekken naar Alicante, Ibiza, Malaga, Murcia, Palma de Mallorca, Gran Canaria, Tenerife, Chania, Heraklion, Kos, Rhodos, Eskisehir en Antalya.