20 april 2024
Thumbnail voor Marc van Deursen: ‘Fluid pricing’ kan leiden tot hogere maar ook lagere prijzen

Marc van Deursen: ‘Fluid pricing’ kan leiden tot hogere maar ook lagere prijzen

DEN BOSCH - Naar aanleiding van een onderzoek bracht de Consumentenbond vanochtend het nieuws dat blijkt dat reisaanbieders op grote schaal consumenten misleiden met interessante lokkertjes. Nadat de ANVR in een reactie liet weten dat per 1 april een nieuw toezichtskader geldt voor alle reisondernemingen met betrekking tot de prijstransparantie, laten nu ook Prijsvrij Vakanties en D-reizen van zich horen.


Net als andere reisbemiddelaars zijn Prijsvrij Vakanties en D-reizen afhankelijk van de data die aangeleverd worden door touroperators en reisorganisaties die zij verkopen. Waar vroeger gewerkt werd met aan het begin van het jaar vastgestelde prijzen in reisbrochures, heeft de branche inmiddels al jaren te maken met ‘fluid pricing’. “Wij ontvangen de vluchtbeschikbaarheidsdata altijd later dan dat deze geüpdatet zijn in de eigen systemen van de luchtvaartmaatschappij of touroperator”, laat Prijsvrij Vakanties en D-reizen CEO Marc van Deursen weten in een reactie. “Veranderende vluchtbeschikbaarheid, een andere klasse of het feit dat een andere luchtvaartmaatschappij wordt toegevoegd aan het pakket maakt dat prijzen – hoewel deze door ons zo vaak mogelijk worden ververst – kunnen wijzigen. Dit kan leiden tot hogere maar ook lagere prijzen.”

Volgens Van Deursen is het voordeel van deze continu bijgewerkte marktprijzen, dat de consument altijd de op dat moment meest scherpe marktprijs betaalt. “Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat de verhouding waarin prijzen stijgen dan wel dalen ongeveer 50/50 is.” De reisbemiddelaar heeft de Consumentenbond meerdere malen verzocht met concrete bevindingen te delen, die duidelijk afwijken van de data die zij beschikbaar hebben. “De Consumentenbond heeft dat telkens geweigerd.”

SGR-bijdrage
Sinds februari 2021 wordt de SGR-bijdrage aan de consument in rekening gebracht. Naar aanleiding van recente berichten en adviezen van de ANVR, die in nauw contact staat met de Autoriteit Consument & Markt (ACM), hebben Prijsvrij Vakanties en D-reizen na inzichten van de ACM enige tijd terug besloten om de SGR-bijdrage en bijdrage aan het Calamiteitenfonds bij de prijs van de reis (gedefinieerd per persoon) te gaan vermelden. “Sommige touroperators kiezen ervoor om aan de consument een vaste fee aan boekingskosten in rekening te brengen waarin deze bijdragen, onafhankelijk van de vraag of zij die wel of niet aan SGR of het Calamiteitenfond moeten afdragen, aan de consument in rekening worden gebracht. Prijsvrij Vakanties en D-reizen rekenen online überhaupt geen boekingskosten en kiezen er voor de SGR en Calamiteitenfonds bijdragen alleen in rekening te brengen als ze ook daadwerkelijk moeten worden afgedragen en de consument ook daadwerkelijk een beroep kan doen op SGR-dekking en het Calamiteitenfonds”, aldus Van Deursen. Indien toeristenbelasting verschuldigd is, wordt een inschatting van de kosten hiervan getoond, stelt de reisorganisatie.

Prijsvrij Vakanties en D-reizen hebben alle suggesties van de Consumentenbond om zaken te verhelderen overgenomen. “Anders dan de Consumentenbond in haar publicatie stelt, is uitsluitend tegen D-reizen een klacht ingediend bij de Stichting Reclame Code. Prijsvrij Vakanties en D-reizen blijven zich beide dagelijks inspannen de consument een reis tegen de beste prijs aan te bieden.”