10 mei 2024
Thumbnail voor Marco Beentjes viert 10-jarig jubileum als ZRA: ‘Op naar nóg twintig jaar’

Marco Beentjes viert 10-jarig jubileum als ZRA: ‘Op naar nóg twintig jaar’

HEEMSKERK - Marco Beentjes werkt sinds 1986 in de reisbranche. Eerst als reisadviseur bij Reisburo Journaal, later bij Reis & Zo. Op 1 augustus 2013 besloot Marco het reisbureau achter zich te laten en aan de slag te gaan als ZRA bij The Travel Club. Nu, tien jaar later, blikt Marco met Reisbizz terug op zijn carrière. “Ik riep het eerste jaar al, dat ik dit ik tien jaar eerder had moeten doen.”


“Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze”, begint Marco. “Na 27 jaar in een reisbureau te hebben gewerkt, was ik toe aan iets anders. Het reisbureau waar ik toen werkte, ging sluiten en dat was voor mij het moment om als ZRA aan de slag te gaan.” De keuze om als zelfstandig reisadviseur verder te gaan, was iets waar Marco al langer over nadacht. “Ik zag ZRA's voorbijkomen en dacht bij mezelf: 'die mensen hebben zoveel vrijheid, dat wil ik ook'. Na de sluiting van Reis & Zo had ik gelijk The Travel Club gebeld en nu, tien jaar later, werk ik nog steeds met vreselijk veel plezier als ZRA.”

Bang voor faillissement
Voor jezelf starten is altijd spannend, en dat vond Marco ook. “In het begin is het natuurlijk afwachten. Hoe werkt dit? Krijg ik wel aanvragen? Hoe zit het met klanten? Gelukkig had ik al een groot klantenbestand opgebouwd bij het reisbureau en die moesten, door de sluiting, ook ergens heen. Ik begon op 1 augustus als ZRA, maar ik kreeg in de maand juli al aanvragen, dus het verliep bij mij eigenlijk vrij soepel.” Toch is het niet altijd even makkelijk voor Marco geweest. “Vooral tijdens de coronapandemie raakte ik in paniek. Ik heb een tijdje gedacht dat ik failliet zou gaan, maar gelukkig is dat goed afgelopen. Ik moet wel zeggen dat ik nu een stuk voorzichtiger ben met het samenstellen van een reis. Je gaat toch beter kijken naar de risico's van een reis.”

In de afgelopen tien jaar heeft Marco veel reizen geboekt. Een echt hoogtepunt in zijn ZRA-carrière heeft hij echter niet. “Ik heb veel mooie boekingen gemaakt. Maar als ik iets moet kiezen, dan is het een klant die ik vorig jaar bij me had. Hij was net negentig geworden, en ik mocht een cruise vanuit Miami door het Panamakanaal naar San Diego voor hem regelen. Daarna ging hij op een verlengde rondreis door de westkust van Amerika. Dat vind ik mooi om te zien, hoe mensen op die leeftijd nog volop genieten van het reizen.”

Reisfanaat
Naast zijn werk als ZRA reist Marco zelf graag de wereld rond. “Ik houd van de vrijheid die ik heb als ZRA. Ik bepaal zelf mijn werktijden en kan nu ook vaker op vakantie. Natuurlijk zijn er momenten waarbij ik tijdens mijn vrije tijd gebeld word met dringende oproepen. Ik was vorige week bijvoorbeeld op een cruise in Portugal toen de brand in Rhodos uitbrak. Ik werd gebeld door de reisorganisatie dat mijn klanten niet meer naar het eiland konden. Dan ga je natuurlijk aan de bak, ook al ben je zelf op vakantie. Gelukkig heb ik altijd mijn laptop bij me zodat ik kan bijspringen als het nodig is.”

De toekomst staat voor Marco ook volgeboekt met reizen. “Op naar de volgende tien jaar? Ik zeg op naar de volgende twintig! Ik ben enorm blij met wat ik doe, dus ik ga nog wel even door.”