19 juni 2024
Thumbnail voor Meest bekende strand van Thailand na vier jaar weer open

Meest bekende strand van Thailand na vier jaar weer open

PHI PHI LEH - Maya Bay, gelegen op het Thaise eiland Phi Phi Leh, werd in 2018 gesloten nadat een grote stijging van het aantal toeristen het ecosysteem ernstig had beschadigd. Sinds 1 januari dit jaar mogen toeristen voor het eerst in vier jaar tijd weer terug naar het bekende strand. Het ecosysteem zou voldoende zijn hersteld.


Je hebt vast wel eens een foto van het wereldberoemde Maya Bay voorbij zien komen. Met prachtige kliffen, kleine vissersbootjes, fijn wit zand en een turquoise getinte baai, voldoet Maya Bay aan alle Hollywood-normen voor een tropisch paradijs. Het strand werd volop gebruikt in advertenties en was dan ook ontzettend geliefd onder reizigers. Op het hoogtepunt bezochten zo’n zesduizend toeristen het strand per dag.

Massatoerisme
Het relatief kleine strand werd echter slachtoffer van zijn eigen succes. De vele bezoekers vervuilden het strand enorm, met grote schade voor het ecosysteem als gevolg. In korte tijd werd ongeveer 50 procent van het koraalrif rondom Maya Bay verwoest door massatoerisme. Beelden van al die toeristen die samenkomen in wat ooit een beschermd natuurgebied was, leidden tot verbazing onder Thaise burgers. Als gevolg hiervan sloten Thaise autoriteiten de baai in 2018 abrupt.

Hoewel de sluiting in eerste instantie voor slechts vier maanden zou zijn, bleek het veel langer te duren voordat het ecosysteem voldoende hersteld zou zijn. Daarnaast kostte ook het creëren van de juiste infrastructuur om verwoesting massatoerisme in de toekomst te voorkomen enige tijd.

Momenteel wordt een beperkt aantal bezoekers toegelaten op het strand. Reizigers die Thailand willen bezoeken kunnen gebruik maken van het Test & Go-programma. Wie tijdens de reis Maya Bay wil bezoeken, wordt verzocht respectvol om te gaan met het ecosysteem.

Kijk voor meer informatie over de bestemming Thailand op onze zustersite Triptalk.