11 mei 2024
Thumbnail voor Michael Bergmans (ANWB): Eigenlijk is Tsjechië een ondergewaardeerd pareltje

Michael Bergmans (ANWB): Eigenlijk is Tsjechië een ondergewaardeerd pareltje

BRNO - Zuid-Moravië: de Tsjechische regio van wijn, zon en pittoreske wijndorpen ligt aan de grens van Oostenrijk en Slowakije. De mooie regio is populair onder zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Reisbizz Magazine reisde vorige maand op uitnodiging van VisitCzechia af naar Zuid-Moravië om de Czechia Travel Trade Day 2023 bij te wonen en de warmste en meest vruchtbare regio van Tsjechië te ontdekken.


Centraal deze reis staat Brno, de tweede grootste stad in Tsjechië. Vanuit hier ontdekken we de omgeving van Zuid-Moravië. Brno staat bekend als een studentenstad met een centrum van zo’n 2 kilometer. In een kwartiertje tijd kun je van de ene kant van het centrum naar de andere lopen. De stad heeft zo’n 400.000 inwoners met een grote variatie aan nationaliteiten doordat veel studenten hier blijven hangen. Het verschil met hoofdstad Praag is dat je in Brno meer locals ziet dan toeristen.

Zodra je Brno bereikt, valt één ding direct op: de neogotische kathedraal van St. Peter en Paul die boven het stadscentrum zweeft. De kathedraal staat bekend om een kleine truc uit 1645. De Zweden zouden volgens de legende de belegering van Brno opheffen als ze om 12:00 uur ’s middags de stad nog niet veroverd hadden. Brno besloot de tijd wat te versnellen en liet de klokken al twaalf keer luiden om 11:00 uur. Vandaag de dag luiden in Brno de klokken nog steeds twaalf keer om 11:00 uur ’s ochtends.

Verkeerd oordeel
Tijdens de Czechia Travel Trade Day op maandag 24 april was namens ANWB Reizen inkoper Midden-Europa Michael Bergmans aanwezig. Hij was erg verrast door de Tsjechische regio. “We hebben goede en lekkere wijnen uit de regio mogen proeven en de gastvrijheid mogen ervaren.” Michael merkt dat mensen over Tsjechië soms een verkeerd vooroordeel hebben. “Het klinkt voor sommige mensen ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt. Zo is Praag vanaf Utrecht slechts 850km, net zo dichtbij als de gemiddelde wintersport- en zomervakantiebestemming in Oostenrijk. Ook hebben mensen soms het idee dat Tsjechië een Oostblokland is. Dat merken we vooral sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak en mensen huiverig werden. Terwijl Tsjechië toch echt in het midden van Europa ligt. Eigenlijk is Tsjechië een ondergewaardeerd pareltje.”

Wil je meer weten over de reis naar Zuid-Moravië en wat er naast Brno allemaal nog meer te beleven is? Lees dan het hele reisverslag in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.