21 februari 2024
Thumbnail voor Milieuorganisaties sturen brandbrief: ‘Schiphol kan prima gehalveerd worden’

Milieuorganisaties sturen brandbrief: ‘Schiphol kan prima gehalveerd worden’

DEN HAAG - Een coalitie van ruim 100 milieu- en natuurorganisaties en omwonendenclubs heeft een brandbrief naar de Nederlandse politiek gestuurd, waarin zij oproepen om het luchtvaartbeleid drastisch te herzien. Volgens de ondertekenaars, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming, worden de overlast en vervuiling te groot.


“De [luchtvaart]sector is goed voor circa een half procent van het bruto nationaal product en 100.000 banen. Maar voor die relatief kleine bijdrage ondervinden mens, natuur, milieu en klimaat steeds grotere nadelen. De groeiende problemen maken de terugkeer naar het oude 'normaal' onmogelijk en onwenselijk”, zo staat in de brief.

“Zelfs met een Schiphol dat de helft van de omvang van 2019 heeft, is Nederland prima bediend. Iedere Nederlander die met het vliegtuig op vakantie wil, heeft die mogelijkheid bij een kleiner Schiphol”, zo stellen de ondertekenaars, die eraan toevoegen dat uit onderzoek blijkt dat Nederlanders veel minder willen gaan vliegen.

“De grote aantallen transferpassagiers leveren nauwelijks toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie - de overstappers zijn alleen nodig om het zwaar belastende business model van de KLM/Schiphol-tandem te kunnen voortzetten. Maar de overstappers […] leggen wél een zware druk op de leefbaarheid, het milieu en het klimaat.”

“De overmaatse luchtvaart zit de woningbouw, de volksgezondheid, de staatsfinanciën, de infrastructuur en de natuur onnodig in de weg. Daarom roept deze coalitie van meer dan honderd burger-, natuur- en milieuorganisaties en experts de politiek op om de fundamentele voor- en nadelen van de luchtvaart objectief te heroverwegen.”