23 juli 2024
Thumbnail voor Minder reizigers uit Nederland, maar toch recordcijfers voor luchthaven van Bonaire

Minder reizigers uit Nederland, maar toch recordcijfers voor luchthaven van Bonaire

De luchthaven van Bonaire heeft in 2023 een recordaantal passagiers ontvangen, ondanks dat er minder reizigers uit Nederland kwamen. In totaal maakten 436.914 passagiers van het vliegveld gebruik, een stijging van 3,1 procent ten opzichte van 2022. Bonaire International Airport was al eerder volledig hersteld van de coronacrisis, en inmiddels liggen de passagierscijfers ruim 10 procent boven het niveau van 2019.

Van en naar Nederland daalde het aantal reizigers in het afgelopen jaar met 8 procent, naar 185.991. Volgens de luchthaven is dat een marktcorrectie nadat het eiland tijdens de pandemie extreem populair werd onder Nederlanders, omdat de Antillen lange tijd één van de weinige verre bestemmingen waren zonder negatief reisadvies.

Die daling werd in 2023 gecompenseerd doordat het aantal passagiers naar buureilanden zoals Curaçao en Aruba steeg met 23,4 procent, naar in totaal 159.790. Ook vlogen enkele duizenden passagiers naar overige bestemmingen in de regio, zoals bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek. Het aantal passagiers van en naar Noord-Amerika bleef nagenoeg stabiel (84.852).

“Vooral de airlines die Bonaire met de buureilanden verbinden hebben een geweldige prestatie geleverd, en dat is belangrijk voor onze gemeenschap. Samen met onze partners op het eiland werken we verder aan het verbeteren van de luchthaven en aan het realiseren van belangrijke luchtverbindingen.” zegt luchthavendirecteur Maarten van der Scheer.

Prognose voor dit jaar
Voor 2024 verwacht Bonaire International Airport een gematigde stijging van het aantal passagiers, met name vanuit de regio en van en naar Noord-Amerika. Onder andere de nieuwe lijndienst vanuit Toronto en een verhoging van het aantal vluchten vanuit een aantal bestaande Amerikaanse bestemmingen dragen daar aan bij.

Zo maakte American Airlines maandag bekend komende zomer vaker tussen Bonaire en Miami te vliegen, met in juni en juli drie vluchten per week in plaats van twee.