14 april 2024
Thumbnail voor Minister Kaag: vliegtaks wordt mogelijk hoger dan 24 euro

Minister Kaag: vliegtaks wordt mogelijk hoger dan 24 euro

DEN HAAG - De vliegtaks wordt mogelijk nog hoger dan 24 euro. Dat zei minister Kaag van Financiën dinsdag in gesprek met RTL Z. Gevraagd naar of 24 euro niet te weinig is om vliegen te ontmoedigen, antwoordde ze: “Er wordt op dit moment gewerkt aan de uitwerking. Het is mogelijk dat de prijs, het belastingelement van een vliegkaartje, nog hoger kan zijn.”


Kaag erkende dat het verhogen van de vliegtaks niet direct tot een grote verandering in reisgedrag zal leiden. Daarom is het volgens haar belangrijk om ook te investeren in meer en snellere treinen. “Op termijn zul je zien dat als de trein aantrekkelijker wordt, er meer verbindingen zijn […] dat mensen liever de trein pakken omdat ze ook zien dat de hele goedkope vluchten niet meer zo goedkoop zijn.”

Maandag maakte het kabinet bekend dat de vliegtaks waarschijnlijk naar 24 euro verhoogd wordt, een verdrievoudiging van het huidige tarief. Dat moet jaarlijks 400 miljoen euro extra opleveren. De opbrengst gaat niet specifiek naar verduurzaming van de luchtvaart, maar ook naar andere zaken. Volgens Kaag is het echter geen ordinaire belastingverhoging: "Ordinair zou ik het niet willen noemen. Het is een vorm van beprijzing."