19 juli 2024
Thumbnail voor Mondkapjes blijven verplicht op Nederlandse luchthavens, in vliegtuigen en OV

Mondkapjes blijven verplicht op Nederlandse luchthavens, in vliegtuigen en OV

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet schaft de mondkapjesplicht per 25 februari overal af, behalve op luchthavens, in vliegtuigen en in het openbaar vervoer. Dat heeft minister Kuipers (VWS) dinsdagavond bevestigd, nadat RTL Nieuws dit eerder op de dag al meldde. Kuipers wil de mondkapjesplicht daar nu nog niet afschaffen om de kwetsbaren te beschermen, maar zegt dat er op 15 maart een nieuw weegmoment is.


Vanaf vrijdag kunnen de horeca, clubs en discotheken tot 01.00 uur ’s nachts open blijven. Vanaf 25 februari zet het kabinet een volgende stap in de versoepelingen. Dan vervalt de sluitingstijd van 01.00 uur en ook de 1,5 meter-regel wordt geschrapt. Het coronatoegangsbewijs in de huidige vorm wordt, met de 3G-regel, niet meer gebruikt. Wel komt er 1G voor grote binnenevenementen en nachtclubs.

Eerder vandaag werd al bekend dat het kabinet het systeem van de reisadviezen gaat aanpassen. Vanaf woensdag worden de reisadviezen niet meer gebaseerd op corona, maar op de criteria van voorheen, zoals criminaliteit, oorlog en natuurrampen. Daardoor gaan tientallen landen buiten Europa van een oranje naar een geel reisadvies.