18 april 2024
Thumbnail voor Monique van der Kolk aan de slag als productmanager bij Silverjet Vakanties

Monique van der Kolk aan de slag als productmanager bij Silverjet Vakanties

APELDOORN - Bijna twintig jaar lang is Monique van der Kolk eigenaresse geweest van reisbedrijf Casita Travel. Eerder dit jaar heeft Monique het bedrijf verkocht en is zij een andere weg ingeslagen. Sinds september is ze aan de slag gegaan bij Silverjet Vakanties. Reisbizz.nl ging in gesprek met Monique over haar carrièreswitch. “Alles komt hier samen.”


Binnen Silverjet Vakanties is Monique verantwoordelijk voor de bestemming Griekenland. “Lang geleden heb ik daar twee jaar gewoond en gewerkt. Deze zomer ben ik ook een aantal keer in Griekenland geweest en heb daar geweldige accommodaties kunnen inkopen. Ik onderhoud de contacten en zoek altijd de beste producten voor Silverjet Vakanties. Verder voer ik samen met de hoteliers marketing-acties uit en werk ik veelvuldig samen met de afdeling marketing en reserveringen bij ons op kantoor om het product zo goed mogelijk te verkopen. Behalve dit komt er natuurlijk nog veel meer bij kijken om Griekenland in de markt te zetten.”

Daarnaast houdt Monique zich bezig met het label Local Colours en maakt Silverjet klein stappen als het gaat om duurzame hotels in het licht te zetten. “Meer en meer zien we dat de luxe hotels zich erg bewust zijn van de naaste omgeving. Er wordt veel minder plastic gebruikt. Nagenoeg ieder hotel gaat waterverspilling en voedselverspilling tegen. Daarnaast compenseert Silverjet de CO2-uitstoot van elke vlucht.” Silverjet is ook een samenwerking aangegaan met JustDiggit; een organisatie die zich inzet om de aarde te verkoelen door bomen te planten en landbouwprojecten te steunen in Afrika.

Casita Travel
Casita Travel is ontstaan na het faillissement van NBBS Reizen. “Op het moment dat NBBS Reizen failliet ging in oktober 2001 was ik bijna negen maanden zwanger. Met de kerstdagen sprak ik met Hans van Vooren, een Nederlandse landgoedeigenaar op Tenerife. Ik had jarenlang als PM-er contracten met hun finca afgesloten, maar door het faillissement was daar zeer abrupt een einde aan gekomen.” Dit telefoontje resulteerde voor Monique in februari 2002 in een trip naar Tenerife. “Binnen een week bezocht ik wat oude contacten en tekende ik contracten. En voilà, Casita Travel was geboren. In april 2002 kwam er een kleine website met dertig villaatjes en casita's in het noorden van dat prachtige Tenerife.” Na ongeveer acht jaar is Monique Dijkhof ingestapt waarna de dames samen het bedrijf hebben uitgebouwd.

Juni dit jaar was Monique op vakantie naar de Seychellen.

Monique vond de vrijheid die zij had als eigenaar van Casita Travel het leukst aan haar werk. “Het uitvinden en uitvogelen van begin af aan, pionieren, proberen, contacten leggen, praten en vooral veel vragen stellen. Ik ben heel erg van; gaan, onderweg zie ik wel waar ik tegenaan loop en dan pas ik het plan wel aan. Learning by doing zeg maar.” De bestemming Noord-Tenerife was speciaal en later breidde zij dat uit met meer Canarische eilanden, Andalusië, Portugal en een stukje Costa Blanca.

‘Geen zin meer’
Eind vorig jaar heeft Monique aangegeven te willen stoppen, is Casita Travel verkocht en is zij een andere weg ingeslagen. “Ik had er absoluut geen zin meer in. De draaglast was veel te veel geworden en ik wilde iets anders. En ja, je leeft maar één keer…” Het bedrijf is toen overgenomen door Bookunited die alle gemaakte boekingen afhandelde. “De laatste paar jaar van Casita Travel vond ik niet meer leuk. De werkzaamheden waren erg verschoven. Ik was veel bezig met cijferwerk, administratie, het regelen van verzekeringen en personeelszaken. Ik verwijderde steeds meer van datgene wat ik echt leuk vond; onderweg zijn en mooie plekken bezoeken. De vrijheid was voor mij weg.

Grote sprongen maken
Monique stond na de verkoop van haar bedrijf niet meteen te trappelen om weer aan de slag te gaan in de reisbranche. “Nadat Casita Travel was verkocht, wilde ik eigenlijk een lange tijd niets doen. Reisjournalistiek, schrijven, fotograferen en lange vakanties ergens anders. Ik ben een aantal keer goed op reis geweest, maar Covid-19 was toch wel een spelbreker.”

Toen Rob Bremer van Silverjet haar vroeg of zij belangstelling had in de functie als PM-er Griekenland, hoefde zij niet heel erg lang te denken. “Alles komt hier samen. En dat ook nog eens vanuit mijn eigen woonplaats. Nu kan ik weer snel schakelen en doe ik weer waar ik blij van word; reizen, overleggen in een team welke kant we opgaan, acties bedenken. En ook kan ik hier mijn missie duurzaam reizen nog meer vormgeven. Het gehele proces om afscheid te nemen van Casita Travel is zeker niet makkelijk geweest. Ik heb er veel van geleerd. Maar iedere keer een stapje zetten maakt dat je uiteindelijk grote sprongen maakt.”