2 maart 2024
Thumbnail voor MVO Nederland en ANVR: Plasticvervuiling groot probleem in toerisme sector

MVO Nederland en ANVR: Plasticvervuiling groot probleem in toerisme sector

UTRECHT - MVO Nederland laat haar initiatief om plasticvervuiling in de toeristische sector tegen te gaan overgaan in het gelijkwaardige, maar grotere plan van UNWTO. In een online webinar licht MVO Nederland deelnemers en andere geïnteresseerde in over deze overstap.


In september 2019 lanceerden MVO Nederland de ‘International Tourism Plastic Pledge’ (ITPP). In deze samenwerking spreken ruim 200 ondertekenaars zich uit tegen plasticvervuiling. “In de toeristische sector loopt het plasticvervuiling echt uit de klauwen”, vertelt Sector Manager Toerisme bij MVO Nederland Saskia Pepping aan Reisbizz.nl. “Voor zowel reizigers als de accommodaties zelf is dit een grote doorn in het oog.”

In dezelfde periode kwam de ‘World Tourism Organization’ (UNWTO) met een soortgelijke campagne onder de naam ‘Global Tourism Plastic Initiative’ (GTPI). “Dit is een zelfde initiatief als dat van ons, alleen zijn wij wat kleiner”, gaat Pepping verder. MVO Nederland heeft besloten om hun samenwerking met de ondertekenaars over te laten gaan in die van de UNWTO. “In beide initiatieven is een circulaire economie de oplossing. Hierbij bestaat afval niet meer en alles wat we weggooien wordt gebruikt als grondstof voor iets nieuws.”

Om deelnemers in te lichten over de overstap naar de GTPI wordt er op 15 april door MVO Nederland een masterclass gegeven in een online webinar. Tijdens deze webinar is voorzitter van de ANVR Frank Oostdam één van de sprekers. “Sinds het idee voor onze pledge is de ANVR nauw betrokken geweest”, zegt Pepping. “Voor de ANVR is plasticvervuiling een belangrijk punt en veel ondertekenaars van de pledge zijn ook lid van de ANVR. Bij de GTPI zijn zowel de ANVR als wij van MVO Nederland onderdeel van de adviesraad. We blijven dus nog steeds betrokken.”

Webinar
De ondertekenaars van de samenwerking met MVO Nederland stappen niet automatisch over naar het initiatief van UNWTO. “Leden moeten bewust kiezen voor de overstap. Als ambassadeur gaat Frank Oostdam tijdens de webinar een oproep doen aan alle ondertekenaars om die overstap wel te maken. Want wij voelen allemaal dat dit een groot probleem is waar we samen iets aan moeten doen”, sluit Pepping af.

In de webinar wordt er meer informatie gegeven over het gevecht tegen plasticvervuiling, waaronder hoe er tijdens corona ook hygiëne en veiligheid kan worden geboden zonder het gebruik van plastic. Naast Frank Oostdam zijn er andere sprekers aanwezig van bijvoorbeeld de UNWTO en ook Saskia Pepping komt aan het woord. Het online evenement is openbaar en aanmelden kan via de website van MVO Nederland.