21 februari 2024
Thumbnail voor Nederlanders bekijken massaal reisadviezen ondanks ongewijzigde status

Nederlanders bekijken massaal reisadviezen ondanks ongewijzigde status

DEN HAAG - Het algemene reisadvies is sinds december niet meer gewijzigd en voor de hele wereld geldt een ‘oranje’ reisadvies. Toch zijn de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) dit jaar al meer dan veertien miljoen keer bekeken. Vanavond kondigt demissionair premier Rutte aan dat het algemene 'oranje' advies komt te vervallen.


Dit blijkt uit cijfers die NU.nl heeft opgevraagd bij het ministerie. Dat het reisadvies de afgelopen vijf maanden niet is veranderd, is voor mensen geen reden geweest om de site van het ministerie niet te raadplegen. In 2020 werd de website, nederlandwereldwijd.nl, 89,5 miljoen keer bekeken. Voor het uitbreken van de coronacrisis trok de site 3,24 miljoen bezoekers gedurende het hele jaar.

Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat het advies, waarmee BuZa ons “informeert over de situatie in het buitenland” vorig jaar bijna tweeduizend keer werd aangepast voor diverse landen. Na de persconferentie die premier Rutte in het voorjaar van 2020 gaf en verwees naar de site, was die direct slecht bereikbaar vanwege de toestroom van bezoekers. “We zijn nu beter uitgerust voor een piekbezoek”, meldt een woordvoerder van het ministerie van BuZa aan NU.nl.

Kleurcodes
Op nederlandwereldwijd.nl geeft het ministerie niet aan welke kleurcodes andere landen aan Nederland geven. “Wat we wel doen, is de inreisrestricties of regels van die landen voor reizigers uit Nederland in het advies zetten”, aldus de woordvoerder. Nadat het demissionaire kabinet in de persconferentie van vanavond aangeeft dat het algemene reisadvies vervalt, zal het ministerie op de website per land een kleurcode toekennen.