10 mei 2024
Thumbnail voor Nederlanders boeken massaal lastminute: weg uit het regenachtige Nederland

Nederlanders boeken massaal lastminute: weg uit het regenachtige Nederland

SCHIPHOL - De strijd om lastminutevakanties is losgebarsten. Nederlanders boeken massaal een reis naar het buitenland, en het weer speelt volgens Paul van Laarhoven, manager touroperating bij de Jong Intra Vakanties, een grote rol. "Het is hartstikke slecht weer, dus mensen willen nog even weg. Daarbij komt kijken dat er gigantisch veel korting wordt gegeven door de grote marktpartijen, wat ook een belangrijke rol speelt in de boekingen", aldus Paul. Anke van Nieuwenhuizen, persvoorlichter bij TUI, merkt dit ook.


De Jong Intra Vakanties ziet een groei in boekingen ten opzichte van een jaar geleden. "Sinds eind juni zijn we structureel beter aan het boeken dan vorig jaar in dezelfde periode", vertelt Paul aan Reisbizz. "Vooral Spanje, Italië en Griekenland worden veel geboekt." Ook TUI ziet een groei in de cijfers. "Vorige week is er dertig procent meer geboekt dan de week ervoor", zegt Anke. "De vraag naar lastminutevakanties is er zowel op de website als in onze reisbureaus. De natte julimaand en ook de huidige weersomstandigheden spelen daar ongetwijfeld een rol bij."

De vraag naar lastminutevakanties komt volgens Paul onverwachts. "De berichtgeving eind juni over lastminutes was niet heel positief. Er werd vanuit gegaan dat het een lastig lastminute seizoen ging worden omdat de prijzen, op dat moment, erg hoog waren. Maar niemand kon voorzien dat het weer zo slecht zou worden. Dit heeft een enorme invloed op het boekingsgedrag van klanten." De TUI-woordvoerster sluit zich hierbij aan. "Veel mensen willen dan toch graag naar de zon, maar mensen moeten er wel rekening mee houden dat het midden in het hoogseizoen is en dat je dus goed moet zoeken naar een lastminute."

Een bezoek aan het reisbureau is volgens Paul de juiste stap voor het boeken van een lastminute. "Als je zelf gaat zoeken, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel keus en veel raakt ook vol. Een reisbureau heeft een goed overzicht en kan het uitzoekwerk voor jou doen. Ze weten ook welke partijen het meest geschikt zijn voor een lastminute."