21 mei 2024
Thumbnail voor Nederlanders gaven deze zomer meer uit tijdens vakantie in buitenland dan voor corona

Nederlanders gaven deze zomer meer uit tijdens vakantie in buitenland dan voor corona

SCHIPHOL - Nederlandse vakantiegangers gaven in het derde kwartaal van 2022 meer geld uit tijdens een bezoek of verblijf in het buitenland dan in de zomermaanden van 2019, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd gaven buitenlandse toeristen in Nederland minder geld uit tijdens hun verblijf in ons land.


Nederlanders gaven ruim 8,4 miljard euro uit in het buitenland in de maanden juli, augustus en september. Dat is 9 procent meer dan in dezelfde maanden in 2019. De bestedingen in Europese landen lagen 15 procent boven het pre-coronaniveau. Echter waren de bestedingen in niet-Europese landen in het derde kwartaal van dit jaar 15 procent lager dan in 2019, aldus het CBS. Het meeste van deze uitgaven in het buitenland werden besteed in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Het inkomende reisverkeer kromp volgens het CBS minder, maar herstelde trager. In het derde kwartaal van 2022 werd door buitenlandse reizigers in Nederland zo’n 4,4 miljard euro uitgegeven. Dit ligt 4 procent lager dan in 2019.