16 juni 2024
Thumbnail voor Nieuw-Zeeland opent grenzen voor buitenlandse bezoekers pas vanaf 2022

Nieuw-Zeeland opent grenzen voor buitenlandse bezoekers pas vanaf 2022

WELLINGTON - Nieuw-Zeeland gaat voorlopig nog geen buitenlandse bezoekers toestaan. Premier Ardern stelt dat het eiland vanwege de coronapandemie nog niet klaar is om de grenzen te openen en kondigt aan dat dit vanaf 2022 gefaseerd gaat gebeuren. Gevaccineerde bezoekers uit laagrisicolanden mogen dan als eerste het land weer inreizen.


Reizigers die niet zijn gevaccineerd of uit een land komen met een hoger risico, moeten verplicht in quarantaine nadat het land de grenzen heeft geopend.

“We zijn nog niet in de positie om volledig te heropenen”, stelt de premier tijdens een persconferentie. “Als we dat doen, zullen we het voorzichtig en weloverwogen doen. Want we willen er vertrouwen in hebben en zoveel mogelijk zekerheid.”

Stap voor stap
Nieuw-Zeeland bekijkt de situatie per nieuwe stap die er genomen gaat worden in het gefaseerde plan om het land te openen. “Te veel haast zou ons in de situatie kunnen brengen waarin veel andere landen zich bevinden”, vervolgt de premier. “Eerst daalt het aantal gevallen door de vaccinaties en dan stijgt het weer nadat ze versoepelen en hun grenzen hebben geopend. Dus ons plan is om de opening gefaseerd te doen.”

Het vaccinatieplan in Nieuw-Zeeland loopt vooralsnog traag. Tot nu toe is ongeveer 21 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd, tegenover 71 procent in Nederland.

De Trans Tasman-reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en Australië is voorlopig opgeschort vanwege het aantal besmettingen in Australië door de opkomst van de deltavariant.