14 juni 2024
Thumbnail voor Nieuwe Schiphol-baas Sondag wil ‘enorme klus’ klaren met extra focus op personeel

Nieuwe Schiphol-baas Sondag wil ‘enorme klus’ klaren met extra focus op personeel

SCHIPHOL - Ruud Sondag, de nieuwe baas van luchthaven Schiphol, staat voor een monsterklus om de operationele activiteiten op de luchthaven te stroomlijnen en de personeelstekorten op te lossen. In een welkomstvideo aan personeel op de luchthaven rept Sondag van een "enorme klus" om in het hele systeem "de energie los te krijgen" die ervoor nodig is de klus te klaren.


Sondag wijst er in zijn video op dat Schiphol de laatste jaren in zekere zin vergeten is om de luchthaven ook voor personeel aantrekkelijk te maken en houden. Hij was de laatste tijd wat vaker op de luchthaven om een gevoel te krijgen van de dynamiek. De afgelopen twee jaar heeft de corona-afbouw en de tumultueuze opbouw na de crisis volgens hem zijn tol gevraagd. "Dat merk je. Er heerst een zekere vermoeidheid. Ik ga proberen wat energie te geven door jullie te ondersteunen", aldus Sondag die beloofde "duurzamer" om te willen gaan met mensen.

"Wij hebben activiteiten uitbesteed. Toen ging het niet meer goed", vat Sondag het beleid van Schiphol samen. "Dit gaan we echt oplossen."

De nieuwe baas, die dinsdag begon, richt zich naar eigen zeggen niet alleen op personeel in dienst van Schiphol maar ook op schoonmakers en afhandelaars die bij opdrachtgevers van Schiphol in dienst zijn. "De richting die ik wil geven is dat we het samen moeten doen. Wel in een hoog tempo met oog en hart voor executie. Want daar rekenen onze klanten en de maatschappijen echt op", zo klinkt het.

In de tussentijd moet Schiphol nog beginnen met de wervingscampagne van nieuwe beveiligers, in samenwerking met beveiligingsbedrijven. Volgens een woordvoerder begint die "op zeer korte termijn", maar een concrete startdatum kan de zegsman niet noemen. Door een personeelstekort bij onder meer de beveiliging ontstonden de afgelopen maanden lange rijen in de vertrekhallen van de luchthaven.

Vakbond FNV ziet wel dat er urgentie aanwezig is bij de luchthaven, maar "er is geen dag te verliezen", aldus FNV-campagneleider Joost van Doesburg. "Als je een beveiliger hebt aangenomen moet hij nog door een controle heen, sommigen moeten zelfs nog een opleiding doen. Dus als je vandaag begint met werven, duurt het nog een tijd voordat een beveiliger aan het werk is. Schiphol moet daarom snel beginnen met de werving."

Sondag is voor een jaar bij Schiphol aangesteld. Hij stelt zelf dat dit een korte tijd is. "Maar als het ons in een jaar niet lukt om dit systeemdenken om te zetten, lukt het ons in vier jaar ook niet. En ik garandeer u, u heeft niet meer tijd en ik ook niet. We gaan het gewoon doen."