26 mei 2024
Thumbnail voor Nieuwste A321neo van Transavia al een week met een deuk aan de grond op Gran Canaria

Nieuwste A321neo van Transavia al een week met een deuk aan de grond op Gran Canaria

Een Airbus A321neo van Transavia staat al een week aan de grond op de luchthaven van Gran Canaria, wegens een mankement veroorzaakt door een passagiersbrug. Dit bevestigt een woordvoerder van de budgetmaatschappij maandag desgevraagd. Het toestel wordt dinsdag of woensdag terug in Amsterdam verwacht.

Het gaat om de PH-YHA, die Transavia pas twee weken geleden ontving. Het toestel vloog op 6 mei van Schiphol naar Gran Canaria Airport (LPA) en zou op dezelfde dag teruggaan. Op de Spaanse luchthaven ging er iets mis met de passagiersbrug. “Door een sensorstoring kwam de brug niet correct tegen het vliegtuig aan en veroorzaakte een deuk”, aldus de woordvoerder. 

De maatschappij oordeelde na onderzoek dat de schade te groot was om mee te vliegen, boekte de reizigers om en stelde een plan voor reparatie op. Inmiddels is de Airbus hersteld. Transavia verwacht het toestel dinsdag of woensdag terug in Amsterdam, waarna het weer ingezet kan worden.

De PH-YHA is de vierde A321neo die Transavia in ontvangst nam, maar het eerste toestel waarvan de KLM-dochter volledig eigenaar is; de andere drie zijn geleasde vliegtuigen.

Behoorlijk veel pech
Pech achtervolgt Transavia met de introductie van de A321neo. Begin december 2023 moest de komst van de allereerste Airbus enige weken worden uitgesteld, nadat was gebleken dat monteurs een zaklantaarn hadden achtergelaten in een van de brandstoftanks.

Het vliegtuig, de PH-YHZ, arriveerde later die maand alsnog en vloog op 5 januari voor eerst commercieel. Vier dagen later botste de Airbus in Faro tegen een grote vogel, liep een deuk aan de neus op en was daardoor enige dagen uit de roulatie. En nu dus de situatie met PH-YHA.

Deze voorvallen hebben niets te maken met de A321neo zelf, het had ook met andere vliegtuigen kunnen gebeuren. Transavia is tevreden over de operationele prestaties van de Airbus.

Voor de vliegmaatschappij komen de voorvallen wel erg ongelegen. De airline heeft een schreeuwend gebrek aan capaciteit, mede door een tekort aan technisch personeel, en moet daarom een klein deel van de vluchten annuleren. Maandag werd bekend dat er meer annuleringen nodig zijn dan eerder werd gedacht. Hoeveel vluchten er precies niet door zullen gaan, is nog niet bekend.