19 juli 2024
Thumbnail voor NS International ziet enorme stijging ticketverkoop voor de zomer

NS International ziet enorme stijging ticketverkoop voor de zomer

UTRECHT - NS International verwacht deze zomer veel meer reizigers in de internationale treinen van en naar Nederland. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er door het dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen 19 procent meer tickets verkocht voor de zomerperiode dan in dezelfde periode in 2022 (339.000 in 2023 en 286.000 in 2022).


Heike Luiten, directeur NS International: “De trein is bij uitstek geschikt voor een ontspannen vakantiereis. De forse groei heeft ook een keerzijde. Het aantal nieuwe treinen groeit niet even snel mee. Het kan in de piek van de zomer daarom drukker zijn in bepaalde treinen. We nemen verschillende maatregelen om te zorgen voor een comfortabele reis en kijken tegelijk uit naar meer en nieuwe treinen vanaf volgend jaar.” 

De treinen richting Frankfurt en Brussel zaten vorig jaar zomer regelmatig veel te vol. Daarom zijn er voor dit jaar aanvullende maatregelen genomen. Zo is een stoelreservering nu verplicht in de ICE van en naar Duitsland en roept NS binnenlandse reizigers op het station op om de internationale trein voor de internationale reizigers te laten. Ook zijn de Early Bird-tickets voor de IC Brussel nu alleen geldig in een vooraf gekozen trein.

Luiten erkent dat dit soort maatregelen niet ideaal zijn, maar zegt dat een structurele oplossing op komst is door de instroom van nieuw materieel vanaf 2024. “De ultieme oplossing is meer en nieuwe treinen. We werken met partners aan een forse uitbreiding. Zo gaat onze nieuwste Intercity (ICNG) ook als Intercity Brussel rijden en komen er nieuwe treinen richting Frankfurt (de ICE 3neo, red.) waardoor het op die route eenvoudiger wordt om treinen langer te maken en mogelijk vaker te rijden.”

De populairste bestemmingen voor in de zomer zijn Parijs, Brussel, Londen, Antwerpen en Berlijn. Deze zomer rijdt ook de speciale Zon-Thalys naar Marseille weer. Van 1 juli tot en met 26 augustus vertrekt die Thalys elke zaterdagochtend vanuit Amsterdam.