18 april 2024
Thumbnail voor Onderzoek: ticketprijzen belangrijke zakelijke vliegroutes stijgen in 2023

Onderzoek: ticketprijzen belangrijke zakelijke vliegroutes stijgen in 2023

EINDHOVEN – De prijs van vliegtickets gaat volgend jaar omhoog, als gevolg van onder meer inflatie, stijgende brandstofkosten en capaciteitsproblemen. Dat voorspelt zakenreisorganisatie American Express Global Business Travel (Amex GBT) in haar Air Monitor 2023.


Het rapport is een jaarlijkse prognose van de evolutie van ticketprijzen op belangrijke zakelijke vliegroutes. Uit de Air Monitor blijkt dat de stijging van de ticketprijzen wel erg kan verschillen per werelddeel.

Op de vliegroutes tussen Europa en Noord-Amerika wordt een bescheiden stijging van de ticketprijzen verwacht (3,7 procent). De ticketprijzen van vluchten binnen Europa zouden sterker kunnen stijgen (6 procent in Business Class, 5,5 procent in Economy Class), aangezien het herstel van de luchtvaartcapaciteit achterblijft bij de heropleving van de vraag. De ticketprijzen van binnenlandse vluchten in Noord-Amerika laten waarschijnlijk een beperkte stijging zien (3,4 procent Business Class, 2,9 procent Economy Class), omdat er meer capaciteit beschikbaar is in 2023.

Amex GBT verwacht dat de ticketprijzen in Azië meer gaan stijgen dan in de westerse werelddelen. Amex schat dat Economy-tickets van en naar Europa stijgen met 12 procent en de Business Class-tickets met 7,6 procent. De ticketprijzen voor vluchten tussen Azië en Noord-Amerika stijgen vermoedelijk aanzienlijk: 5,6 procent voor Business Class, 9,8 procent voor Economy Class. De Business Class-prijzen voor binnenlandse vluchten in Australië stijgen naar verwachting met 19,4 procent.

Sommige landen in de regio Azië-Pacific zijn langzamer opengegaan na de reisbeperkingen door COVID-19. Een toename van de vraag, in combinatie met relatief positieve economische vooruitzichten, zou de prijzen kunnen doen stijgen, aldus Amex GBT.