24 juli 2024
Thumbnail voor Ook reisagenten kunnen steun vanuit voucherfonds krijgen

Ook reisagenten kunnen steun vanuit voucherfonds krijgen

LEUSDEN - Het voucherfonds is een feit en verschillende reisondernemingen hebben inmiddels al een aanvraag gedaan voor een lening vanuit het steunpakket van de staat. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zowel reisorganisatoren als reisdoorverkopers gebruik maken van het fonds. Ook reisagenten kunnen dus een beroep doen op de steun.


Dit laat de ANVR weten. Kosten die worden gemaakt vanwege een door Covid-19 geannuleerde pakketreis of gekoppeld reisarrangement, die valt onder de Richtlijn Pakketreizen, kunnen vanuit het Voucherfonds worden vergoed. Deze Europese regelgeving legt de verplichting om consumenten te beschermen alleen op aan de verantwoordelijke voor de uitvoering van de reis. Dit zou dus niet van kracht zijn voor reisagenten die gelden als doorverkoper of bemiddelaar.

Echter laat de ANVR weten dat ook reisdoorverkopers onder bepaalde voorwaarden financiering kunnen krijgen vanuit het voucherfonds. Iedere aanvraag wordt vanuit de bijzondere positie van pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen bekeken.

Wanneer bijvoorbeeld een doorverkoper, bovenop de doorverkoop van een pakketreis, ook zelf nog aanvullende reisdiensten heeft verkocht, kan voor de omzet behaald met de aanvullende reisdienst wél financiering worden verkregen. Ook voor de eigen marge van de doorverkoper.

Wanneer een reisagent, bemiddelaar of doorverkoper een pakketreis van een reisorganisator heeft doorverkocht, dan kan de doorverkoper voor dat deel van de omzet geen financiering krijgen.