20 mei 2024
Thumbnail voor Op studiereis met ANWB Reizen: Met de trein door Zwitserland

Op studiereis met ANWB Reizen: Met de trein door Zwitserland

Een betere reclame dan het tv-programma Denkend aan Zwitserland is er niet voor het maken van een treinreis door Zwitserland. De verwachtingen voorafgaand aan de studiereis van ANWB Reizen en Toerisme Zwitserland zijn dan ook hoog gespannen. Aan het treinreisprogramma ligt het alvast niet. Op het programma staan vele bijzondere activiteiten en iconische treintrajecten met de Glacier Express, Belle Époque en Golden Pass. Anja van Overbeeke, senior retail representative ANWB Reizen, doet verslag.Studentenstad Basel
Basel is de eerste prettige kennismaking met Zwitserland. De Rijn stroomt dwars door de opvallend schone stad en aan de oevers is het heerlijk toeven. Tijd om de stijve treinspieren los te schudden. Het centrum nodigt uit tot een heerlijke stadswandeling langs gerestaureerde gebouwen, musea en "gemütlichkeit.” We worden uitgenodigd voor een workshop bij Confiserie Brändli, waar onze favoriete smaken samenkomen in een overheerlijke reep echte Zwitserse chocolade.

Genieten op hoog niveau in Davos
Op weg naar Davos voegt Jennyfer Cirignotta van Swiss Travel System zich bij de groep. Zij en Janine Nijlant (Toerisme Zwitserland), verrassen de groep telkens met interessante weetjes over het Zwitserse spoor. Wist je bijvoorbeeld dat het laatste deel van de spoorweg naar Davos ooit is aangelegd in opdracht van een Nederlander, wiens vrouw in het sanatorium verbleef? Toentertijd ging het traject van Klosters naar Davos nog per paard en wagen.

Foto (c) ANWB Reizen

Glacier Express
Het treinavontuur voert verder naar Chur, voor een rit met de iconische Glacier Express naar Zermatt. We maken ons op voor een ritje met de Gornergrat Bahn naar ruim 3.000 meter hoogte, dé grootste attractie van dit autovrije dorp. Helaas, de Matterhorn verschuilt zich achter een dikke laag mist.

Terug in de tijd van Belle Époque
Lausanne, dat uitkijkt op het Meer van Geneve, is vooral bekend om het Olympisch Museum (dat we uiteraard bezoeken) en wordt omringd door besneeuwde Alpenpieken. Vanuit hier is het slechts een half uurtje naar het mondaine Montreux, waar we aan boord stappen van de Belle Époque. Deze trein is geïnspireerd op de Golden Mountain Pullman Express uit het jaar 1930, een luxetrein in de stijl van de Oriënt-Express.

Golden Pass
Het drieluik nostalgische treinreizen is compleet als we met de Golden Pass Panoramic door het hart van Zwitserland treinen. De reis zit er op. Als uitroepteken van dit Zwitserse avontuur maken we vanuit Thun een boottocht over de Thunersee naar Interlaken, waar de gouden zon ons uitzwaait.