23 juli 2024
Thumbnail voor Overname Condor kan doorgaan na groen licht uit Brussel

Overname Condor kan doorgaan na groen licht uit Brussel

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor het staatssteunpakket aan Condor ter waarde van 525 miljoen euro en het herstructureringsplan om de Duitse vakantie-airline er weer bovenop te helpen. Die zijn niet in strijd met de Europese regels.


Voor Condor is dit erg belangrijk, want zo kan de overname door Attestor doorgaan. De investeerder verwerft in eerste instantie 51 procent van de aandelen, en kan later ook de rest overnemen van SG Luftfahrtgesellschaft, dat de aandelen voor de Duitse overheid en deelstaat Hesse beheert.

Attestor investeert 450 miljoen euro in Condor, waaronder 250 miljoen euro om de verouderde longhaul-vloot te moderniseren. Alle 4.050 banen bij de luchtvaartmaatschappij en onderhoudsdochter Condor Technik blijven behouden.

Volgens Condor kan door de overname niet alleen een snelle hervatting van de vliegoperaties na de pandemie worden gewaarborgd, maar ook de verdere ontwikkeling op de lange termijn.

Duitse vakantiemaatschappij
Condor vliegt voornamelijk vanaf luchthavens in Duitsland, zowel op vakantiebestemmingen binnen Europa als intercontinentaal. De vloot omvatte voor de pandemie 51 vliegtuigen, waaronder zestien relatief oude Boeing 767-300ER’s, vijftien Boeing 757-300’s en negentien Airbus A320/A321’s.

De Duitsers zochten naar een nieuwe eigenaar nadat het moederbedrijf van LOT, dat Condor eigenlijk zou overnemen, zich door de coronacrisis op het laatste moment terugtrok. Condor maakte voorheen deel uit van de ter ziele gegane reisgigant Thomas Cook.