16 juni 2024
Thumbnail voor Pieter Melieste: Ik vlucht naar een land met betere coronascores

Pieter Melieste: Ik vlucht naar een land met betere coronascores

ANDALUSIË - Vorige week hebben weer meer vakantiebestemmingen, zoals de Balearen en de Canarische eilanden, een negatief reisadvies gekregen vanuit de Nederlandse overheid. Pieter Melieste van Suncamp is op vakantie in Spanje en vertelt hoe het is om vakantie te vieren op een bestemming met een oranje kleurcode.


Pieter, je bent op vakantie naar Spanje. De website van de overheid ‘wijs op reis’ geeft aan dat je hier eigenlijk alleen naar toe mag als dat echt noodzakelijk is?
Op mijn bestemming, Andalusië, zijn net iets minder besmettingen per 100.000 dan in Nederland. Ik ‘vlucht’ naar een land met betere Coronascores en ga dus ‘extra wijs op reis’…

En dan eerst een week in quarantaine?
Nee dat hoeft niet voor Spanje. Niet heen en niet terug. Iets van vroeger…

Maar je mag toch niet naar een oranje of rode bestemming op vakantie volgens de experts?
Die kleuren zijn steeds minder relevant. Het gaat ‘tegenwoordig’ vooral om quarantaine of geen quarantaine. Voor vakantieadvies heb je gelukkig echte experts, de reis-experts.

Jij bent goed gevaccineerd, maar als je in het ziekenhuis terecht komt ben je volgens de geruchten niet verzekerd.
Onzin, vrijwel elke ziektekostenverzekering dekt opname in het ziekenhuis ook in het buitenland en ongeacht de kleurcode. Ze laten je bij een besmetting met het virus echt niet op de grond liggen en ze geven dezelfde zuurstof aan jou als aan de Spanjaarden. Het klopt wel dat repatriëring niet vergoed wordt en het kost je dan je eigen ziektekostenrisico.

Het is wel een gedoe om op vakantie te gaan toch?
Nog niet zo lang geleden wel. Toen moest je op vakantie met De Dikke Van Dale in de koffer in plaats van een vertaalapp, had je kilo’s telefoonmuntjes mee, verschillende portemonnees met vreemde valuta en een stapeltje ‘travellercheques’. Nu moest ik één extra formuliertje invullen en de kinderen een gratis PCR-test uitvoeren. Dat lukte mij nog net.

Val je met deze andere interpretatie nu in de hoek van de Corona-Wappies?
Integendeel. Ik neem corona extreem serieus. Ik ben goed gevaccineerd, houd mij aan alle afstand- en hygiëneregels en blijf ver van drukke activiteiten. Gedrag is bepalend en niet de locatie. De nieuwe ‘Wappies’ zijn voor mij de verantwoordelijken die de regels in Nederland zo drastisch hebben losgelaten. Ik ben wel een ‘kleuren-Wappie’.

Nog een vakantietip?
Ja, neem voldoende mondkapjes mee naar Spanje, want die zijn verplicht in de binnenruimtes en op straat zie je het ook nog veel. Die discipline in Spanje geeft een extra veilig gevoel. De thuisblijvers in Nederland wil ik adviseren net als de Spanjaarden toch wat voorzichtiger te doen.

Fijne vakantie?
Zeker, extra prettig op de vakantiebestemming nu het iets rustiger is. De wachttijden bij de bezienswaardigheden zijn veel korter dan de recente rijen voor de ‘Dansen met Janssen’ events van minister Hugo de Jonge.