14 juni 2024
Thumbnail voor Piloten willen bijspringen bij veiligheidscontrole op Schiphol

Piloten willen bijspringen bij veiligheidscontrole op Schiphol

SCHIPHOL - Pilotenvakbond VNV heeft aangeboden om te helpen het personeelstekort op Schiphol terug te dringen. De vliegers willen bijspringen bij de veiligheidscontrole, om zo de lange wachtrijen op de luchthaven weg te werken. 


Na de coronacrisis blijkt het lastig om voldoende personeel te vinden om op Schiphol de controles te doen. Daardoor ontstonden in de meivakantie urenlange wachtrijen, die nu bijna dagelijkse praktijk zijn. Schiphol besloot daarom om luchtvaartmaatschappijen te dwingen het aantal vervoerde passagiers in juli en augustus terug te brengen.

De VNV heeft naar eigen zeggen teleurgesteld kennisgenomen van het besluit tot annuleren van vluchten deze zomer door Schiphol. “Dat zet een streep door vakanties en reizen van veel Nederlanders. Een vakantie, waar velen aan toe zijn na de coronajaren doorspekt met reisrestricties. Dit gebeurt ook nog eens in een periode dat de luchtvaart opkrabbelt uit een crisis en inkomsten in de zomerperiode van groot belang zijn om verder te herstellen”, aldus de bond in een verklaring.

“Om het leed van zoveel mogelijk vakantiegangers te voorkomen, steken piloten de helpende hand uit naar Schiphol en bieden wij aan om te helpen bij de security-afdeling van Schiphol. Andere initiatieven hiertoe liepen spaak vanwege de benodigde security clearance. Piloten zijn door hun beroep al bevoegd om een veiligheidsfunctie uit te oefenen. Als er door de annuleringen piloten over zijn, biedt dat juist de mogelijkheid bij te springen. Daarmee houden we annuleringen, schade en reisleed zo beperkt mogelijk.”

De VNV benadrukt op geen enkele wijze mogelijke arbeidsvoorwaardelijke trajecten van de collega’s op de grond beïnvloeden. “Er kan dus geen sprake zijn van vervangende inzet om bijvoorbeeld acties van grondpersoneel te breken of wervingstrajecten te vertragen. Wij staan voor onze collega’s op de grond en steunen hen in goede en eerlijke afspraken met hun werkgevers.”