20 juli 2024
Thumbnail voor Prijsvrij Vakanties treft schikking met curatoren Thomas Cook

Prijsvrij Vakanties treft schikking met curatoren Thomas Cook

DEN BOSCH – Prijsvrij Vakanties heeft een bedrag ontvangen van €4,22 miljoen euro als gevolg van schikkingen met D-reizen (D-rT) en de curatoren van Thomas Cook. Prijsvrij-directeur Marc van Deursen meldt aan Reisbizz.nl dat het bedrag al is bijgeschreven.


Met de schikkingen komt een einde aan een juridisch gevecht die sinds 2015 wordt gevoerd, aldus van Deursen. “Wij werkten goed samen met Neckermann totdat in 2015 de stekker uit de samenwerking werd getrokken. We verdubbelden jaarlijks ruim de omzet bij de Thomas Cook-dochter. We zijn er echter voor het faillissement van Thomas Cook uitgegooid”, vervolgt de Prijsvrij-oprichter en directeur.

Ondergang
In 2014/15 leidden onderlinge afspraken tussen D-Reizen en Neckermann bijna tot de ondergang van Prijsvrij. Online reisbedrijf Prijsvrij kocht destijds een groot deel van de reizen voor haar klanten in bij Neckermann, laat de organisatie uit Den Bosch weten. “Ongeoorloofde afspraken tussen Neckermann en Prijsvrij-concurrent D-reizen, maakten dit echter vrijwel onmogelijk”, schrijft Prijsvrij in een reactie.

In totaal zou een schade zijn geleden van ruim €30 miljoen. “In 2018 oordeelde de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam al dat Neckermann en D-reizen op ongeoorloofde wijze afspraken hadden gemaakt ten nadele van Prijsvrij. Neckermann ging na deze uitspraak in hoger beroep, maar de zaak wordt nu, drie jaar later, alsnog met schikkingen afgesloten”, meldt de reisorganisatie.

Vrede
Marc van Deursen zegt vrede te hebben met de uitkomst. "Gezien de huidige uitdagingen die de wereldwijde pandemie veroorzaakt voor de reisbranche en het feit dat Neckermann (Thomas Cook) ondertussen failliet is, kunnen we vrede hebben met deze schikkingen. Daarnaast is D-reizen inmiddels in nieuwe handen. De nieuwe CEO heeft duidelijk gemaakt dat hij dergelijk handelen binnen zijn organisatie absoluut niet tolereert. Samen met hem zijn we dan ook in korte tijd tot een goede schikking gekomen.”

Er wordt nog wel gekeken naar de rol die de voormalige bestuurders van Neckermann en D-reizen hebben gespeeld in de ongeoorloofde onderlinge afspraken. “Als je willens en wetens de mededinging regels op zo een grove wijze denkt te kunnen schenden en daarmee ook nog de werkgelegenheid van meer dan 100 personeelsleden in groot gevaar brengt, dan moet je begrijpen dat daar een serieus risico aan kleeft”, stelt Van Deursen. “Wij verloren door de samenspanning tussen D-reizen en Neckermann destijds in korte tijd 70 procent van onze omzet. En het was overduidelijk dat beide partijen daarmee dachten Prijsvrij Vakanties de nek om te kunnen draaien.”