14 juni 2024
Thumbnail voor Puinruimer Ruud Sondag blijft langer aan als topman Schiphol

Puinruimer Ruud Sondag blijft langer aan als topman Schiphol

SCHIPHOL - Ruud Sondag blijft langer aan als topman van Schiphol. Het gerucht dat de interim-baas ook na 31 augustus de scepter zou zwaaien op de luchthaven ging al langer, en is nu officieel bevestigd. Sondag werd binnengehaald om orde op zaken te stellen na het vertrek van Dick Benschop.


Schiphol kende in de laatste maanden onder Benschop grote problemen. Zo zorgde een chaotische zomer met urenlange wachtrijen voor grote imagoschade. Die kostte Benschop uiteindelijk zijn baan. Als tijdelijke opvolger werd Ruud Sondag binnengehaald. Hij haalde de bezem door de organisatie en zette een koerswijziging in. Zo werden er meer beveiligers aangetrokken en kondigde Schiphol aan te gaan investeren in de infrastructuur. Tegelijk stelde Sondag een eigen plan op om het aantal vluchten in de nabije toekomst omlaag te brengen, onder andere door minder vliegbewegingen in de nacht te verminderen en zakenjets en oudere vliegtuigen als de Boeing 747-400 te weren.

Oorspronkelijk zou Sondag tot 31 augustus 2023 aanblijven. Op verzoek van de Raad van Commissarissen bekleedt hij de functie van interim-CEO nu tot 1 maart 2024.

“Voor Schiphol, alle medewerkers en stakeholders is het goed dat de interim periode wordt verlengd en dat Ruud Sondag wat langer blijft. Hij heeft samen met het gehele managementteam in korte tijd effectieve keuzes gemaakt waarmee Schiphol een duidelijke agenda voor de toekomst heeft. Kwaliteit en stabiliteit staan nu voorop. Ons verzoek aan Ruud om tot uiterlijk 1 maart 2024 te blijven geeft de RvC tijd om het wervingsproces voor een permanente CEO zorgvuldig af te ronden”, aldus Jaap Winter, voorzitter van de RvC.

Leuk
Sondag ziet het wel zitten om langer actief te zijn op de luchthaven. "Tijdens de meivakantie was het voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen alweer een stuk beter. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar dat geeft wel vertrouwen. We blijven er bovenop zitten. Het inzicht is dat er structurele verbeteringen nodig zijn. We pakken het achterstallig onderhoud aan, gekoppeld aan een nieuwe manier van werken. Op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu, leefomgeving en in onze infrastructuur en gebouwen. Dat zijn belangrijke onderwerpen waar ik graag nog langer aan meewerk. Bovendien vind ik het werk op Schiphol ook gewoon hartstikke leuk."