19 juli 2024
Thumbnail voor Rachèl Harthoorn: Spanje en Portugal bieden zoveel meer dan alleen zon

Rachèl Harthoorn: Spanje en Portugal bieden zoveel meer dan alleen zon

DEN HAAG - Rachèl Harthoorn is sinds 2018 werkzaam bij ANWB Reizen als inkoper voor de bestemmingen Italië, Portugal en tot voor kort ook Spanje. Met regelmaat reist ze door deze landen om leveranciers te ontmoeten, discussies te voeren en op zoek te gaan naar de mooiste plekjes voor de klanten en zo samen tot een mooi reisaanbod te komen. In gesprek met Reisbizz Magazine vertelt Rachèl over Spanje en Portugal.


Kun je een belangrijk verschil noemen tussen reizen door Portugal en Spanje?
“Beide landen hebben hun eigen charme en zijn goed te bereizen met eigen vervoer of een huurauto. De verschillen zitten meer in kleine dingen, zoals dat je in Portugal al wat eerder terecht kunt voor het diner dan in Spanje, waar toch vaak tussen de middag de meeste tentjes nog dicht zijn waardoor in de avond alles later op gang komt. Het verschil zit ook in persoonlijke smaak: het is vaak een gevoel wat je krijgt op een bestemming. Persoonlijk vind ik de Portugese bevolking vaak ontzettend vriendelijk en behulpzaam, vrij relaxt. De Spanjaarden zijn erg gezellig en meer aanwezig.”

Op welke manier doe jij inspiratie op als je nieuwe routes wilt samenstellen?
“Zelf probeer ik alles op de voet te volgen via verschillende kanalen, zoals het lokale nieuws, nieuwsbrieven, (nieuwe) accommodaties, social media en via onze lokale partners. Het is belangrijk dat je als inkoper van zoveel mogelijk ontwikkelingen op de hoogte blijft.

Maar de meeste en ook beste inspiratie doe je op wanneer je zelf op locatie bent. Tijdens inkoopreizen heb ik doorgaans een vaste planning met nieuwe en bestaande leveranciers. Maar soms stop ik spontaan als ik even tijd heb voor een mooi pareltje. Al rijdend door het land komt alles samen, krijg ik veel inspiratie en spreekt alles tot de verbeelding. Door in gesprek te blijven met leveranciers over ontwikkelingen en samen te brainstormen, kom ik tot de inspiratie die ik nodig heb voor het samenstellen van ons aanbod. Uiteraard is dit gecombineerd met de vraag vanuit de klant en feedback die we krijgen, dan wel trends uit de markt.”

Welke ontwikkelingen heeft het product doorgemaakt in de afgelopen periode?
“Er zijn veel ontwikkelingen geweest die niet over één kam te scheren zijn. We kunnen er natuurlijk niet omheen dat overal prijzen omhoog zijn gegaan. Deze zijn soms te verklaren door bepaalde renovaties en vernieuwingen die onze partnerhotels hebben gedaan in tijden van de pandemie, maar ook de vliegtuigmaatschappijen waarmee we samenwerken hebben hier een rol in gehad. We zijn altijd bezig het reisaanbod te optimaliseren. Als we merken dat iets niet werkt of een reis niet meer aansluit op de huidige wensen van de klant, zoeken we naar vernieuwing. Het zit soms in kleine dingen en die wisselen per product.”

Wil je meer weten over het aanbod van de ANWB in Spanje en Portugal? Lees dan het hele artikel in de Spanje & Portugal Special in Reisbizz Magazine.