19 juli 2024
Thumbnail voor Rechter verklaart reisorganisatie d-reizen failliet

Rechter verklaart reisorganisatie d-reizen failliet

HOOFDDORP - Het doek valt voor d-reizen. D-rt Groep, het bedrijf achter d-reizen en de grootste retailer in de Nederlandse reisbranche, is vandaag failliet verklaard. Franchise ondernemingen onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een doorstart.


“Door vrijwel geen inkomsten en de vertraging van het Voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen”, laat d-reizen weten. De ruim 1.150 medewerkers zijn vandaag ingelicht. “Hoewel het voucherfonds nu eindelijk is goedgekeurd, stelt SGR als voucherfonds momenteel d-reizen geen geld ter beschikking om de consument te betalen. Door aanhoudende druk van schuldeisers is d-reizen niet in staat hierop nog langer te wachten.”

Vorige maand spande de D-rt Groep nog een kort geding aan tegen de Nederlandse staat en de SGR om net als touroperators aanspraak te maken op het voucherfonds. Dit kort geding werd verloren. Later werd ook bekend dat TUI een rechtzaak tegen de D-rt Groep aanspande vanwege problemen met teruggave van reissommen. Ook besloot TUI de agentuurovereenkomst met D-rt Groep op te schorten.

“Het is een gitzwarte dag voor ons”, laat CEO van d-reizen Jan Henne De Dijn weten. “Met ons faillissement valt een belangrijke schakel weg in de reisindustrie in Nederland, die zorgt voor een diversiteit aan reisaanbod voor de consument. Voor onze klanten en leveranciers is deze situatie uitermate pijnlijk.”

Doorstart
De CEO hoopt op een doorstart voor het bedrijf. “Ik vind het verschrikkelijk voor alle collega’s, waarvan er velen al tientallen jaren bij ons werkzaam zijn. Na een bizar jaar van corona met zoveel beperkingen en onzekerheden is de loyaliteit, de tomeloze inzet en de saamhorigheid onderling bewonderingswaardig te noemen”, gaat Henne De Dijn verder. “Daar ben ik de collega’s enorm dankbaar voor. Hopelijk komt er een doorstart, in ieder geval deels, en kunnen we de werkgelegenheid behouden en kan de consument dus ook in de toekomst reizen blijven boeken via d-reizen.”