5 maart 2024
Thumbnail voor Reisbizz Boekingsonderzoek: Van populaire bestemmingen tot bijzondere boekingen 

Reisbizz Boekingsonderzoek: Van populaire bestemmingen tot bijzondere boekingen 

De eerste maand van het nieuwe jaar is inmiddels twee weken onderweg, toch kijken we nog even terug naar het boekingsgedrag van afgelopen jaar. Na een oproep aan de reisagent om deel te nemen aan het Reisbizz Boekingsonderzoek eerder deze maand, delen we graag de uitkomsten.

Reisbizz vroeg naar de meest geboekte bestemming binnen Europa in 2023. Griekenland en Spanje voeren de lijst overtuigend aan. Bijna 80 procent van de respondenten noemde (één van) deze landen in hun top 5. Verder waren Italië (58 procent), Scandinavië (45 procent) en Portugal (36 procent) populair.

Buiten Europa staan de Verenigde Staten met stip op nummer 1 als meest geboekte bestemmingen. 73 procent van de ondervraagden benoemde de VS in hun top 5. Op de tweede plek staat Zuid-Afrika (40 procent) en Thailand (36 procent) op de derde plaats.

De gemiddelde reissom waarvoor klanten op vakantie gaan, ligt in de meeste gevallen tussen de 3.000 en 5.000 euro (42 procent) en het grootste deel van de reisgezelschappen in 2023 bestond uit het gezin (48 procent). 39 procent van de respondenten boekte het vaakst voor stellen.

Lange wachttijden
Reisbizz vroeg de reisagent of de verkochte reizen door hen zelf zijn samengesteld, of via touroperators verliepen. Bij het grootste deel (61 procent) werd de gehele reis bij touroperators geboekt. Door 39 procent werd het merendeel van de reizen door henzelf samengesteld. “Dit geeft meer flexibiliteit en je hebt zelf meer in de hand. Daarnaast zijn de wachttijden bij touroperators lang”, laat een respondent weten. Bij een groot deel van de respondenten was de verdeling tussen maatwerk en verkoop via touroperator 50/50.

“82 procent van de respondenten verwacht omzetgroei in 2024”

Bijzondere reisverhalen
Gevraagd naar boekingen die er in 2023 uitsprongen, benoemde een aantal respondenten bijzondere verhalen. “Ik boekte een reis voor moeder, zoon en schoondochter naar New York. De oudste zoon was in 2016 omgekomen en zijn droom was om naar de stad te gaan. Zij hebben symbolisch zijn (droom)reis gemaakt en heel New York volgeplakt met zijn foto en naam”, vertelt een reisagent. Een andere respondent benoemde een reis naar Colombia die er vorig jaar uitsprong. “Dit kwam door mijn eigen studiereis naar het land. Al ging de klant net een stapje verder qua avontuur door echt de Amazone in te gaan. De klant ving bijvoorbeeld piranha’s en at ze vervolgens op.”

Blik vooruit
Vooruitkijkend naar 2024 verwacht 82 procent van de ondervraagden meer omzet te draaien ten opzichte van vorig jaar. 58 procent van de respondenten benoemt de Verenigde Staten in hun top 5 van landen waarvan zij verwachten dat ze het meest worden geboekt in 2024. 42 procent benoemt Spanje en 39 procent zet Griekenland in de top 5.